AKTUELNO

Pronađite mali pomoć u kuhinji i olakšajte sebi pripremu za kupaće kostime.

Naučnici istražuju jedinstvena zaštitna svojstva začina i začinskog bilja i njihovu ulogu u mogućem ublažavanju i smanjenju upala u telu. Takođe, istražuje se i potencijal začina kod ubrzavanja metabolizma, brže sitosti, kontrole težine i sveukupnog poboljšanja kvaliteta ishrane.

1. Cimet - bogat je polifenolima, a oni u telu izazivaju efekt sličan inzulinu i tako pomažu telu da regulira nivo šećera. Pomaže u sprečavanju nakupljanja masnih naslaga i mršavljenju. Usporava prolazak hrane iz želuca u creva pa ćete se duže osećati sitima. Pomaže i da telo bolje i efikasnije svari ugljenohidrate.

2. Origano - jedna kašičica ovog začina ima istu snagu antioksidanata kao i tri šoljice naseckanog brokolija. Origano je začinsko bilje koje ima najviše antioksidanata.

3. Ruzmarin – njegovi sastojci pomažu u podsticanju cirkulacije i toka krvi prema mozgu te na taj način poboljšava koncentraciju i leči glavobolju. Zahvaljujući svojim protivupalnim svojstvima, nalazi se pri vrhu liste namirnica koja može pomoći u prevenciji i lečenju raka. Za mršavljenje će poslužiti hladan čaj s limunom i ruzmarinom.

4. Kurkuma - aromatični žuti začin, koji je glavni dio curry praška, popularan je zbog ukusa i lekovitih svojstava. Kurkuma poseduje antiseptička i antibakterijska svojstva, odlična je u prevenciji više vrsta raka, čisti jetru na prirodan način. Prirodni je lek protiv bolova i reguliše metabolizam i potpomaže u mršavljenju.

Foto: Pixabay.com

5. Timijan – zahvaljujući antioksidativnim svojstvima, koristi se kao prirodni antiseptik. Aromatična supstanca u esencijalnom ulju timijana stimulišu lučenje želučanih sokova i pomaže u probavljanju hrane. Ima i diuretička svojstva, pomaže telu da se reši soli, viška vode i drugih toksina. Tako podstiče mršavljenje i snižava krvni pritisak.

6. Đumbir - smiruje želudac i štiti probavni sistem smanjenjem želučane kiseline. Pomaže u snižavanju nivoa holesterola, a razeđuje i krv. U korenu đumbira nalaze se supstance koje stimušu želučane enzime koji potpomažu varenje hrane, odnosno metaboličke procese. A što je metabolizam brži, više ćete kalorija sagoreti.

7. Ljute crvene papričice - začini dobijeni od ljutih sorti paprika bogatih kapsaicinom pomažu u probavi i mršavljenju. Istraživanja su pokazala da one odlično tope kilograme. Ljute crvene papričice u raznim oblicima ubrzavaju rad metabolizma, podstiču probavu, povećavaju sitost i stimulišu sagorevanje masnoća.

#Lepota

#Začin.

#Žena

'