AKTUELNO

Države i regije na najrazličitije načine bore kako bi privukli turiste, ali italijansko ostrvo Elba je otišlo korak dalje u toj borbi – lokalne vlasti, naime, garantuju lepo vreme.

Pošto još uvek nisu smislili kako da upravljaju vremenom, ta garancija se ogleda u spremnosti lokalnih vlasti da refundiraju hotelski smeštaj svim turistima koji su bili na ostrvu u danima kada je padala kiša!

Foto: Pixabay.com

Projekat pod nazivom „Elba No Rain“ traje tokom maja meseca kako bi se pomoglo da turistička sezona počne ranije, ali nakon inicijalnog uspeha postoji namera da se proširi i na septembar. U praksi projekat funkcioniše na sledeći način – ukoliko između 10 ujutru i 8 uveče kiša pada više od dva sata, svim turistima koji odsedaju u smeštajima koji su deo projekta, lokalne vlasti vraćaju novac za smeštaj.

Foto: Pixabay.com

Iako je Elba najpoznatija kao ostrvo na koje je prognan Napoleon 1814. godine, danas bi retko ko ovo toskansko ostrvo opisao kao zatvor. Brojne plaže, kao i istorijski spomenici koji sežu u etrursko doba, uz nezaobilaznu turu Napoleonovim stopama čine Elbu popularnom turističkom destinacijom.

Foto: Pixabay.com

A evo još jednog načina da uštedite. Ukoliko ste nameravali da putujete na Elbu ili u Italiju uopšte, treba znati da je Air France za putnike iz Srbije koji u periodu od 16. maja do 17. jula preko sajta ove avio-kompanije kupe kartu za neki dugolinijski ili srednjelinijski let Air France-a ili KLM-a obezbeđen popust od 5900, odnosno 3535 dinara, u zavisnosti od toga u koju kategoriju spada kupljena karta. Sve što putnici treba da urade kako bi ostvarili popust jeste da izaberu let na sajtu Air France-a, plate kreditnom karticom i ukucaju kod za popust tokom popunjavanja ličnih podataka. Popusti u obe kategorije važe za prvih 200 putnika, a karte se mogu iskoristiti od 17. maja 2019. do 31. marta 2020. Za više informacija, posetite sajt Air France-a na

https://www.airfrance.rs/RS/en/local/resainfovol/meilleuresoffres/AF_Belgrade.htm.

#Elba

#Italija

#Ostrvo

#Putovanja

'