Nutricionisti upozoravaju da sa kombinovanjem hrane treba biti izuzetno oprezan.
Loša kombinacija namirnica može da dovede do problema sa varenjem, gasovima, nadimanjem, bolovima u stomaku, mučninom, umorom i probleme sa stolicom.
Mešanje namirnica koje se vare sporo i brzo nije dobra ideja jer će laganije namirnice samo da projure kroz naša creva dok se druge još budu varile ili polusvarene dospevaju u creva i prave probleme. To može da dovede celo telo u opasnost, prenosi newsbugmedia.com.
Proces fermentacije dovodi do pojave gasova, nadimanja i bola u stomaku kao i problema sa crevima.
Krastavce i paradajz ne treba nikada jesti zajedno. Kada se nađu u stomaku, započinje proces fermentacije, a kiselina koja se oslobađa u stomaku izaziva probleme sa varenjem.
Krastavci i paradajz, koji su uz papriku i luk, neizostavni deo Srpske salate nisu jedina kombinacija koja može izazvati probleme u organizmu.
Ovo su neke od kombinacija koje treba izbegavati
Voće nakon obroka nije dobra ideja
Voću treba mnogo vremena da se svari i nikada ne ostaje dugo u stomaku. Ukoliko jedete voće posle obroka rizikujete vino u stomaku koje može da izazove želudačni refluks i druge probleme sa varenjem.
Makaroni sa sirom
Popularan obrok koji treba izbegavati jer su makaroni puni skroba kojima je potreban različito vreme za varenje nego li proteinima.
Omlet sa mesom i sirom
Omiljeni obrok mnogih, ali trebate da vodite računa o unosu proteina pa birajte jednu vrstu po obroku.
Povrće i sir
Ukoliko jedete povrće sa sirom rizikujete probleme sa nadimanjem.
Banane i mleko
Kombinacija mleka i banana poznata je po tome što usporava varenje. Ljudi obično dodaju u svoju činiju sa doručkom mleko ili jogurt, a ova kombinacija usporava varenje i narušava crevnu floru. To pogotovo važi za dodavanje ananasa u jogurt koji bustuje aktivne sastojke koji uzrokuju trovanje hranom.