AKTUELNO

Oslobađanje tela od toksina može biti vrlo jednostavno, dovoljno je da u dnevnoj rutini ispratite ovih pet koraka i bićete prezadovoljni.

Dve čaše vode više na dan

Voda je ključna za čišćenje organizma, hidrataciju kože i metabolizam. Dnevna preporuka za žene je 2,7 litara, tj. 11 čaša, a za muškarce 3,7 litara, tj. 15 čaša. Za početak je najbolje da dnevnu dozu vode povećate za dve čaše, jednu kad se probudite i jednu pred spavanje, i na dobrom ste putu.

Meditirajte minut dnevno

Za dobro zdravlje potrebno je da nam i telo i um budu u formi. Tako ćemo se lakše nositi sa stresom, a i bićemo produktivniji. Zato u uglu sobe na pod stavite udoban jastuk za sedenje, pored zapalite aromatičnu sveću i dan započnite jednominutnom meditacijom. Takođe, pred važan sastanak ili upuštanje u gradsku gužvu zastanite, zažmurite i udahnite duboko nekoliko puta. Biće dovoljno i da nekoliko minuta na dan slušate umirujuću muziku.

Uz svaki obrok zeleno povrće

Zeleniš je pun vitamina i minerala koji su odlična prepreka raznim bolestima. Zeleno povrće je i dobar izvor vlakana uz koja ćete mršaviti i dugo biti siti. Ako niste ljubitelj salata, napravite smuti, na primer, od jabuke, banane i šake spanaća. Možete i da napravite sok tako što ćete sastrugati dve kašike gela iz lista aloje vere, izblendirati ga i pomešati sa sokom od dve pomorandže i čašom vode. Ova kombinacija je sjajna za detoksikaciju i mršavljenje.

U krevet pola sata ranije

Možda vam deluje da san nema mnogo veze sa detoksikacijom, ali pokazalo se da manjak sna povećava rizik od gojaznosti jer utiče na apetit. To svakako nije dobro za čišćenje tela. Zato promenite rutinu, pa TV i mobilni telefon ugasite najmanje sat pre odlaska na spavanje. Za uspavljivanje će pomoći i čaj od kamilice, koji opušta mišiće organa za varenje, ali i celo telo.

Idite u toalet redovno

Ključna stvar u izbacivanju otrova iz organizma i čišćenju jetre je redovno pražnjenje creva. Zato, ukoliko ne idete najmanje jednom dnevno u toalet, prvo se time pozabavite, a tek onda razmišljajte o detoksikaciji. U suprotnom, toksini će se sve više gomilati, što može biti veliki problem. Zato jedite što više voća, vežbajte i zdravo jedite, a ukoliko se stanje ne popravi, obratite se lekaru.

#Organizam

#Zdravlje

'