AKTUELNO

Uz sledeće savete, zaštitićete vaše zglobove i poboljšati njihovo stanje.

Želite da zaštitite zglobove od oštećenja usled reumatoidnog artritisa? Onda ih morate održavati u dobroj formi, sa izvesnim promenama vašeg životnog stila. Dijeta, vežbanje i korišćenje odgovarajućih prirodnih preparata mogu napraviti veliku razliku.

Foto: Pexels.com

Smršajte

Ako imate višak kilograma, budite dobri prema svojim zglobovima i rešite ih se. Prekomerna telesna težina postavlja više opterećenja na kukove, kolena i stopala. Suvišni kilogrami mogu otežati kontrolu bola u zglobovima i uopšte vaše opšte zdravstveno stanje.

Budite aktivni

Redovno vežbanje i bilo koja fizička aktivnost pomaže vašim zglobovima da funkcionišu pravilno, olakšava ukočenost zglobova i ublažava umor. Tako se i jačaju mišići koji podržavaju vaše zglobove. Plus, fizička aktivnost će smanjiti vaše izglede za kardiovaskularna oboljenja, koja se često javljaju uz reumatoidni artritis.

Ipak, budite oprezni. Previše vežbanja, ili pogrešan tip fizičke aktivnosti može biti loš za vas, naročito ako su vaši zglobovi pod upalom ili oštećeni. Izaberite vežbe koje daju najmanje opterećenja za zglobove. Probajte plivanje, stacionarni bicikl ili lagano podizanje tegića. Vaš lekar ili fizioterapeut mogu pomoći u osmišljavanju programa vežbi koji vama odgovara.

Prestanite sa pušenjem

Vaš reumatoidni artritis je samo još jedan razlog da ostavite cigarete. Istraživanja pokazuju da pušenje može otežati lečenje. Nedavne studije1  su otkrile da pušači sa reumatoidnim artritisom imaju manje šanse da imaju koristi od uobičajenih tretmana za ovo oboljenje.

Koristite sredstva koja vam mogu pomoći

Pomoćna sredstva mogu pomoći da se ukloni pritisak sa oštećenih zglobova, i zaštititi ih od povreda. Na primer, prebacivanje težine na suprotnu stranu kolena ili kuka od one zahvaćene artritisom, može vas učiniti stabilnijim.

Takođe možete koristiti olovke ili četkice za zube sa debelim ručkama koje olakšavaju držanje. Da biste smanjili opterećenje na svojim ramenima, koristite alate koji će vam pomoći da dohvatite predmete na visokim policama.

1. Arthritis Today: "Obesity Can Reduce Chance of RA Remission," "Exercising with Rheumatoid Arthritis," "Smoking Raises Arthritis Risk and Makes It Harder to Treat."

Izbegavajte opterećenje zglobova

Koristite svoje velike, jake zglobove da biste sačuvali manje i lakše lomljive zglobove. U tom cilju, isprobajte sledeće savete:

• Nosite torbu na ramenu umesto u ruci.
• Držite kese s namirnicama rukama blizu tela.
• Obuhvatite male predmete dlanovima umesto prstima.
• Koristite obe ruke ili rame da otvorite teška vrata.
• Držite teže predmete sa dve ruke umesto jedne.

Vežbajte dobar stav

Kada hodate i sedite pravilno, tako štitite zglobove ramena, kuka i kolena. Kada se podignete, držite leđa ravna i noge široko razmaknute. Spuštajte se u sed kolenima i kukovima, a ne kičmom.

Kada ste u stolici, podignite i odmorite noge. Držite kolena i kukove savijene pod uglom od 90 stepeni. Sedite uspravno i podignite grudi.

Foto: Pixabay.com

Zdravo se hranite

Iako ne postoji posebna dijeta za ublažavanje reumatoidnog artritisa, neki nutrijenti mogu pomoći u zaštiti vaših zglobova:

• Omega-3 masne kiseline. Istraživanja2 pokazuju da ove kiseline mogu pomoći u smanjenju upale koja dolazi sa reumatodinim artritisom. Neki dobri izvori omega 3 masnih kiselina su masne ribe poput lososa, haringe, tune i sardina, kao i ribljeg ulja.

• Kalcijum i vitamin D. Mnogi ljudi sa reumatoidnim artritisom ne dobijaju dovoljno ovih hranljivih materija. Oba su važna za jake kosti i zdrave zglobove. Oni takođe pomažu da se spreči osteoporoza, koja postaje verovatnija kada imate reumatodini artritis. Konzumirajte hranu bogatu hranljivim sastojcima kao što su lisnato povrće, soja, losos i sir.

Da biste u potpunosti zaštitili svoje zglobove, u tome vam mogu pomoći prirodni preratai poput Zglobex DoloAktiva.

ZGLOBEX ® DoloAktiv® je prirodni preparat koji ciljano deluje na upalne procese u zglobu. Aktivni sastojci preparata ZGLOBEX ® DoloAktiv® pomažu da se blokira aktivnost supstanci odgovornih za zapaljenje i destrukciju tkiva zgloba. Na taj način, ZGLOBEX ® DoloAktiv® deluje na sam uzrok problema, pomaže sprečavanje propadanja hrskavice i ostalih struktura zgloba, smanjuje bol i povećava pokretljivost.

Neka vaši zglobovi budu i izlečeni i zaštićeni uz ZGLOBEX ® DoloAktiv®!

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12480795

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

'