AKTUELNO

Najčešće se anemija javlja u rano proleće.

Anemija ili malokrvnost je smanjenje sposobnosti krvi da prenosi kiseonik, a najčešće nastaje zbog smanjenja količine crvenih krvnih zrnaca -eritrocita i hemoglobina u njima. Malokrvnost deteta starijeg od godinu nastaje najčešće zbog nedovoljnog unosa gvožđa hranom, njegove nedovoljne apsorpcije ili slabog iskorišćavanja.

Šta je uzrok?

Uzroci anemije mogu biti nedovoljna proizvodnja ili prekomerna razgradnja eritrocita ili gubitak krvi. Kod novorođenčeta i malog deteta anemija je fiziološka pojava zbog pojačane razgradnje "viška" eritrocita sa kojim se dete rađa. Anemija se najčešće javlja u drugom ili trećem mesecu života, jer eritrociti koji su nastali u fetalno doba žive 60 do 70 dana, volumen krvi brzo se povećava, jer dete brzo raste, a novi eritrociti se ne proizvode dovoljno brzo.

Najčešće se anemija javlja u rano proleće nakon dugog zimskog perioda kada u ishrani nedostaju sveže voće i povrće bogato gvožđem.

Kako je prepoznati?

Slabokrvna deca su relativno dobro raspoložena, ali se brže umaraju, a može se javiti i otežano disanje. Simptomi koje roditelj najčešće prepoznaje kao moguće znakove slabokrvnosti kod deteta je izrazito bleda koža, koja ne mora uvek biti pouzdan pokazatelj anemije. Nezainteresiranost za igru, slabiji apetit (što još više smanjuje koncentraciju gvožđa u krvi) i pojačano znojenje, takođe, navode roditelja da zatraži pregled lekara.

Hrana koja obiluje gvožđem:

Hrana životinjskog porekla - meso, iznutrice;

Zeleno lisnato povrće - spanać, blitva, kelj, cvekla;

Voće - bogato je i vitaminom C koji poboljšava apsorpciju gvođža;

Mahunarke - boranija, grašak, pasulj (za stariju decu).

#Porodica

'