AKTUELNO

Neke namirnice imaju moć da vas zaštite od zakrečenja arterija i srčanih oboljenja.

Zdravom ishranom možemo delovati na pojavu brojnih zdravstvenih problema. Hranom možete regulisati krvni pritisak, smanjiti pojavu upala i otpušiti arterije.

Predstavljamo vam namirnice koje su bogate antioksidantima, zdravim mastima i rastvorljivim vlaknima. Ne samo da će očuvati zdravlje srca, ova hrana će poboljšati i vaše opšte zdravlje.

Brokoli

Ovo povrće je bogato vitaminom K koji sprečava kalcifikaciju arterija i čini ih fleksibilnijim. Pored toga, brokoli sprečava oksidaciju LDL holesterola koji može izazvati srčana oboljenja.

Čia semenke

Foto: Pixabay.com

Ova namirnica sadrži alfa-linoleinsku kiselinu i vlakna, i to u dovoljnoj količini da se spreči porast lošeg holesterola, snizi nivo triglicerida i reguliše krvni pritisak.

Cimet

Foto: Pixabay.com

Mnoga srčana oboljenja mogu se sprečiti konzumiranjem samo jedne kašike cimeta dnevno. Ovaj začin sprečava stvaranje naslaga u arterijama i smanjuje nivo hoelsterola u krvi. Pored toga, cimet je bogat antioksidantima i time štiti ćelije u organizmu od štetnih uticaja slobodniih radikala.

Zeleni čaj

Ovaj popularni napitak sadrži katehine koji mogu sprečiti stvaranje blokada u arterijama. Takođe, zeleni čaj ubrzava metabolizam, pomaže u održavanju optimalne kilaže i na taj način štiti zdravlje srca.

Orašasti plodovi

Foto: Pixabay.com

Konzumiranjem sirovih orašastih plodova možete ućiniti veliku uslugu opštem zdravlju, a naročito zdravlju srca. Badem je najbolji izbor, jer sadrži vitamin E, proteine, vlakna i mononezasićene masti. Ni orasi ne zaostaju mnogo kada su u pitanju zdravstvene blagodeti. Ovi plodovi će sprečiti zakrčenje arterija, smanjiti upalne procese i pomoći da održite normalan krvni pritisak.

#Zdravlje

'