AKTUELNO

Vitamin B6 ima esencijalnu važnost za vaše zdravlje.

Vitamin B6, poznat i kao piridoksin, jedan je od osam vitamina grupe B kompleksa. Zvanično je otkriven 1932. godine, a i dalje naučnici pronalaze iznova zanimljivosti o njemu.

Većina ljudi bi trebalo da dobija dovoljno vitamina B6 putem ishrane. Ali, ako imate nedostatak drugih vitamina B kompleksa, kao što su vitamin B12, veća je verovatnoća da ćete imati i nedostatak vitamina B61.

Nedostatak vitamina B6 je češći kod osoba sa oboljenjima jetre, bubrega, sistema za varenje ili autoimunim bolestima, kao i kod pušača, gojaznih ljudi, alkoholičara i trudnica2 .

U našem telu, vitamin B6 je uključen u više od 150 enzimskih reakcija. Pomaže vašem telu da “obradi” proteine, ugljene hidrate i masti koje jedemo. Vitamin B6 je takođe usko povezan sa funkcijama našeg nervnog i imunog sistema3 . Odlikuju ga i antioksidativna i antiinflamatorna svojstva.

Foto: Burst

Ovo su jasni znaci i simptoma nedostatka vitamina B6:

1. Osip na kožiNedostatak vitamina B6 je jedan od uzroka osipa na koži nazvanog seboreični dermatitis.Osip se može pojaviti na vašoj koži glave, lica, vrata i gornjeg dela grudi. Poznat je po svom uljastom izgledu i može izazvati oticanje ili bele mrlje4 .Jedan od razloga nedostatka vitamina B6 može dovesti do osipa kože, jer vitamin B6 pomaže u sintezi kolagena, koji je potreban za zdravu kožu. U ovim slučajevima, konzumiranje vitamina B6 može brzo da sanira osip5 .

2. Ispucale i suve usneCheliosis predstavlja simptomatsko dermatološko oboljenje koji se odlikuje bolnim, crvenim i natečenim usnama, sa ispucalim uglovima usta. Uglavnom je rezultat nedostatka vitamina B6. Napukle površine usana mogu krvariti i biti dodatno inficirane.Konzumacijom hrane bogate vitaminom B6 ili dijetetskim suplementom kompleksa vitamina B mogu se ukloniti ovi simptomi.

1. https://health.gov/dietaryguidelines/2015-scientific-report/pdfs/scientific-report-of-the-2015-dietary-guidelines-advisory-committee.pdf 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470579/ 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26157671 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27148560 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6651795

3. Otečen, crven jezikAko imate nedostatak vitamina B6, jezik može postati otečen, upaljen ili crven. Ovo stanje se naziva glossitis.Sjajna, glatka površina jezika nastaje usled gubitka papila- kvrga na našem jeziku. Glositis može izazvati probleme sa žvakanjem, gutanjem i pričanjem6.Vitamin B6 pomaže u uklanjanju ovih neprijatnih simptoma.

4. Promene raspoloženjaNedostak vitamina B6 može uticati na naše raspoloženje, ponekad doprinoseći pojavi depresiji, anksioznosti, razdražljivosti i pojačanom osećaju bola7 .To se dešava jer je vitamin B6 uključen u stvaranje nekoliko neurotransmitera, kao što su serotonin i gama-aminobuterna kiselina (GABA). I serotonin i GABA pomažu u kontroli anksioznosti, depresije i osećaja bola.Istraživanja su takođe otkrila da konzumacija 50-80 mg vitamina B6 dnevno pomaže kod simptoma predmenstrualnog sindroma (PMS-a), razdražljivosti, anksioznosti i depresije8.

5. Oslabljen imunitetImuni sistem koji dobro funkcioniše je ključ za sprečavanje infekcija, zapaljenja i različitih vrsta bolesti. Nedostatak nutrijenata, uključujući i vitamin B6, može poremetiti imuni sistem.Tačnije, nedostatak vitamina B6 može dovesti do smanjene proizvodnje antitela potrebnih za borbu protiv infekcija9 .Nedostatak vitamina B6 može takođe smanjiti proizvodnju belih krvnih zrnaca, uključujući i T-ćelije. Ove ćelije regulišu imunološku funkciju, pomažući imunim ćelijama da odgovore na pretnje na odgovarajući način.Osobe sa autoimunim poremećajima (u kojima se imuni sistem okreće protiv sebe), mogu imati pojačanu potrošnju vitamina B6, što povećava potrebu za ovim vitaminom10 .

Foto: Pixabay.com

6. Umor i nedostatak energijeNedostatak vitamina B6 može vas učiniti neuobičajeno umornim i tromim.Veliki razlog je uloga vitamina B6 u stvaranju hemoglobina, proteina u našim crvenim krvnim zrncima, koji pomaže u prenosu kiseonika kroz ceo organizam.

6. https://www.aafp.org/afp/2010/0301/p627.html 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11207460 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29033988 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28367454 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470579/

Ako vaše ćelije ne dobiju dovoljno kiseonika kao rezultat smanjenog hemoglobina, rezultat je anemija, koja čini da se osećate umorno i slabo.Pored osećaja umora, nedostatak vitamina B6 takođe može potencijalno doprineti umoru zbog njegove uloge u stvaranju hormona melatonina, koji pospešuje spavanje11 .

7. Trnci i bolovi u rukama i nogamaNedostatak vitamina B6 može izazvati oštećenje nerava koje se naziva periferna neuropatija. Simptomi oštećenih nerava mogu uključivati peckanje, pucketanje i čudne senzacije u rukama, nogama, rukama i stopalima. Neki ga opisuju kao osećaj “probadanja iglom”.Oštećenje nerava takođe može dovesti do nespretnosti, problema u ravnoteži i poteškoća u hodanju12 .Problemi sa nervima zbog nedostatka B6 nestaće sa adekvatnim unosom vitamina B6.

Da biste na vreme sprečili nedostatak vitamina B6 i posledice koje on nosi, obezbedite na vreme sebi Active B complex.

Active B complex sa aktivnim folatom u samo jednoj kapsuli dnevno obezbeđuje čitav spektar vitamina B grupe, pažljivo dizajniran za optimalnu apsorpciju i maksimalnu iskoristljivost.

Active B complex sa aktivnim folatom namenjen je deci, za pravilan rast i razvoj, osobama koje su na dijetama i restriktivnom režimu ishrane, rekovalescentima sa povećanim potrebama za vitaminima, trudnicama i dojiljama, starijim osobama.

Active B complex sa aktivnim folatom posebno poboljšava stanje:

• nervnog sistema• zdravlja kože• uspostavlja normalan tonus mišića• obezbeđuje pravilan rad gastrointestinalnog trakta • koristi se kao deo terapije za lečenje malokrvnosti

11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27855744 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28716455

Autor: Pink.rs

#Vitamini

#Zdravlje

'