AKTUELNO

O lekovitosti i učinku za zdravlje belog luka verujemo da ne trebamo mnogo da vam pričamo jer verovatno znate sve hvalospeve.

Zlata je vredan beli luk jer je prirodan antibiotik i uspešno se koristi u narodnoj, ali i modernoj medicini kao lek za mnoge bolesti, a odličan je i u prevenciji.

Svež kuvan ili pečen – on u svakom obliku ima svoja lekovita dejstva. O tome koliko je lekovit i za šta je dobar pečeni beli luk otkrila nam je Sonja koja je oduševljena dobijenim rezultatima.

- Isprva sam bila skeptična, ali kako je recept krajnje jednostavan rešila sam da probam. Sve što trebate da uradite je da stavite glavicu belog luka kojoj ste odstranili samo vrh u tepsiju. Nemojte ga čistiti od ljuspi i slično, već ga tako pecite dok ne omekša. Kada se ispeče izvadite ga iz rerne i ostavite ga da se ohladi. Smete da pojedete samo 6 čena pečenog belog luka, rekla je ona.

Evo šta će se dešavati u vašem telu u toku 24 sata od konzumiranja belog luka. U prvih sat vremena, luk se vari u vašem stomaku i snabdeva telo hranljivim materijama, prenosi YouTube kanal Eva Fox. Dva do četiri sata kasnije organizam se snabdeva antioksidantima koji se bore protiv slobodnih radikala i ćelija raka. Za četiri do šest sati počinju da se dešavaju promene u metabolizmu i započinje proces izbacivanja tečnosti i sagorevanja masti u organizmu. Šest do sedam sati kasnije antibakterijka svojstva belog luka se aktiviraju i putem krvi se prenose telom i bore se protiv bakterija kojima smo izloženi.

Šest do deset sati od momenta kada ste pojeli pečeni beli luk, sastojci koje vam obezbeđuje beli luk već su odigrali smoju ulogu na ćelijskom nivou. Tokom 24 sata beli luk pokreće vaše telo da radi na dubinskom pročišćenju uključujući sledeće procese:

Foto: Pixabay.com

- regulacija holesterola;

- čišćenje arterija i zaštita tela od srčanih problema;

- redukcija krvnog pritiska i poboljšanje hipertenzije;

- povećanje prirodne odbrane organizma i poboljšanje imunog sistema;

- pomaže u uklanjanju teških metala iz organizma;

- utiče na zdravlje kostiju;

- smanjuje osećaj umora zbog svojih hranljivih materija;

- poboljšava sportsku izdržljivost;

- produžava životni vek ćelija.

#Beli luk

#Zdravlje

'