AKTUELNO

Ako vas ovih dana “lomi” prolećni umor, spava vam se i nemate dovoljno energije, evo šta možete da uradite.

Proleće nam stiže za koji dan, ali mnoge od nas je već stigao prolećni umor. Naime, prolećni umor se javlja usled veće potrebe za energijom pošto su i dani duži, a našem telu nije uvek lako da se probudi iz “zimskog sna”. Zbog toga smo često umorni i teško nam je da se prilagodimo novom godišnjem dobu.

Naučnici još uvek ne umeju baš da objasne zašto naše telo ovako reaguje na promene godišnjih doba, ali postoje dva moguća razloga – unutrašnje i spoljašnje promene. S obzirom na to da naše telo ima tendenciju da bilo kakve promene, unutrašnje ili spoljšnje, doživi kao stresore, sezonske promene zapravo narušavaju naše unutrašnje stanje.

Tu je i činjenica da dani postaju duži, više je sunčeve svetlosti, što znači da je viša i temperatura i vlažnost vazduha, više je vremena za aktivnosti, ali je povećana i potrošnja energije. Da bi zadovoljilo sve te potrebe, naše telo naporno radi i jača imuni sistem koji je često slabiji tokom zime.

Pored svega toga, zimi je niži i nivo hormona serotoninau telu, zbog toga što su kraći dani, a niži je i nivo dopamina, zbog smanjenje fizičke aktivnosti. Zbog spoljašnjih faktora, povećan je nivo hormona stresa, kortizola. Kao rezultat svega toga, zimi smo često letargični, nemamo baš motivacije, umorni smo, a to je posebno izraženo kako se zima bliži kraju i stiže proleće.

Simptomi prolećnog umora mogu da budu gubitak apetita, stalan umor, otežano održavanje pažnje i koncentracija, sporiji refleksi, manjak motivacije, slabiji refleksi, problemi sa spavanjem, glavobolje, slabiji imuni sistem, lošije pamćenje, duže vreme reakcije, promene raspoloženja, anksioznost, manjak energije, problemi sa varenjem i krvnim pritiskom.

Srećom, postoji način da se izborite sa prolećnim umorom, a to ćete uraditi tako što ćete da smanjite stres, a povećate unutrašnju energiju, evo i kako.

Pijte dosta vode. Voda pomaže u izbacivanju toksina iz organizma i poboljšava rad metabolizma. Dehidracija, sa druge strane, može da uzrokuje glavobolje i umor, pa je konzumiranje dosta vode najbolji način da se suprotstavite prolećnom umoru.

Jedite manje, a češće. Takođe, vodite računa da svakodnevno unosite sveže voće i povrće, kako biste uneli vitamin C. Kada je reč o vitaminu B1, veoma važnom nutrijentu za cirkulaciju i nervni sistem, njega ćete uneti konzumirajući pasulje, seme, orahe, ribu, svinjetinu, spanać, žitarice.

Unesite dovoljno kiseonika. Tri puta dnevno izdvojite po malo vremena kako biste deset puta zaredom duboko udahnuli.

Vežbajte napolju. Čak i samo 15 minuta izlaganja kože suncu dnevno biće dovoljno da unesete dnevnu potrebu za vitaminom D. Vežbanje i vitamin D će vas ojačati i povećati nivo energije. Najbolje je da radite aerobne vežbe umerenog intenziteta, poput 30-minutne šetnje ili džogiranja.

Idite pod hladan tuš – okrepiće vas i dati vam energije.

Dremnite popodne i dobro spavajte. Potrudite se da ležete i ustajete u isto vreme, ali i da vam okruženje u spavaćoj sobi bude stalno isto.

#Proleće

#Umor

'