AKTUELNO

Kako prepoznati HOBP?

Zamislite da Vam ponestane daha svaki put kada obavite najmanji kućni posao, ili čak i nakon najkraće šetnje – od kuće do automobila. Pokušajte da shvatite kako bi bilo „biti vezan“ za bocu kiseonika 24 sata dnevno, nositi je obavezno sa sobom kad god napuštate kuću. Koliko to komplikuje svaki dan, svaku obavezu, svaki užitak, svaki dah... To je surova svakodnevnica za 20 miliona Evropljana, koji boluju od hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP), koja ne samo da pogoršava kvalitet života bolesnika, nego je treći najčešći uzrok smrti, posle kardiovaskularnih oboljenja i karcinoma.

Šta je HOBP i kako nastaje? HOBP je progresivna bolest koja se odlikuje delimično reverzibilnom ili fiksnom opstrukcijom strujanja vazduha u disajnim putevima. Inflamacijski odgovor u disajnim putevima nastaje kao posledica udahnutih štetnih čestica ili gasova. Izlaganje iritansima iz spoljne sredine (od pušenja, kako aktivnog, tako i pasivnog, do brojnih štetnih isparenja iz okoline kojima smo, nažalost, svi izloženi) izaziva oluju slobodnih radikala uz posledično oštećenje, inflamaciju i suženje disajnih puteva.

Izbacite sekret, dišite slobodno! Čest simptom HOBP-a je pojačano lučenje mukoznog sekreta. Kod zdravih ljudi sekret ima zaštitnu ulogu - redovno se proizvodi i izbacuje iz pluća pomoću cilija, koje prekrivaju disajni trakt. Cilije se pomeraju ritmično, stvarajući vribracije koje razvodnjavaju i izbacuju sekret pomerajući ga ka gore - kroz traheju i grlo, noseći sa sobom mnoge štetne agense. Kao i većina odbrambenih mehanizama, u slučaju preterane aktivnosti – počinju da štete organizmu. Upravo to se dešava kod HOBP – preterana produkcija gustog mukoznog sekreta zaguši cilijarni sistem i onemogući njegovo izbacivanje. Nagomilavanje sekreta ne samo da blokira disajne puteve, nego i služi kao plodno tlo za razvoj bakterija, te povećava rizik od infekcija.

Foto: Tanjug

Lekovi koji pomažu pacijentima u razlaganju gustog, lepljivog sekreta (šlajma) nazivaju se mukolitici. U naučnoj studiji objavljenoj u jednom od najprestižnijih medicinskih časopisa - Lancet-u(1) , pacijenti koji su uzimali mukolitik godinu dana – imali su značajno manji broj pogoršanja HOBP-a i potrebu za lekovima.

Prof. dr Vesna Škodrić: “ PropoMucil® 600 sadrži propolis (čija lekovita svojstva su poznata hiljadama godina), i N-acetilcistein (NAC), prirodni mukolitik, za koji je u brojnim studijama dokazano da eliminiše viruse, bakterije i gljivice, razređuje sekret, olakšava njegovo iskašljavanje i pomaže u sprečavanju novih infekcija. N-acetilcistein osim što olakšava iskašljavanje, deluje i kao antioksidant, koji podiže nivo glutationa – najvažnijeg borca protiv oksidativnog stresa u disajnom sistemu. A upravo oksidativni stres je veoma bitan u nastanku HOBP-a.”

Foto: Promo

Propomucil® – naučno dokazana pomoć za HOBP Obećavajući rezultati N-acetilcisteina potiču iz brojnih studija. Jedan deo tih studija se bazirao na kratkotrajnoj primeni N-acetilcisteina – 10 dana, dva puta dnevno po 600 mg. Bolesnici sa akutnim pogoršanjem bolesti koji su uz ostalu terapiju dobijali i N-acetilcistein, imali su znatno bržu normalizaciju faktora zapaljenja (CRP i IL-8), i lakše su iskašljavali sekret u poređenju sa onima koji nisu uzimali N-acetilcistein(2) . Druge studije su bile bazirane na dugoročnim efektima primene. U velikoj meta-analizi (3)  na preko 4000 obolelih od hroničnog bronhitisa i HOBP-a, koji su uzimali N-acetilcistein svakodnevno i do 3 godine, dokazano je da je proizvod statistički značajno smanjio broj pogoršanja bolesti, uz zanemarivo mali broj neželjenih dejstava.

1. Zheng, Jin-Ping et al. Twice daily N-acetylcysteine 600 mg for exacerbations of chronic obstructive pulmonary disease (PANTHEON): a randomised, double-blind placebo-controlled trial. The Lancet Respiratory Medicine, Volume 2, Issue 3, 187-194

„ Moja preporuka“ , ističe prof. dr Vesna Škodrić, „kod bolesnika koji imaju dugotrajan kašalj, muči ih šlajm i skloni su respiratornim infekcijama je PropoMucil®. Preporučuje se pacijentima sa HOBP jer potpomaže iskašljavanje, olakšava disanje i smanjuje učestalost i težinu pogoršanja bolesti. PropoMucil® dokazano pomaže pri svakodnevnom uzimanju kod bolesnika koji su skloni čestim pogoršanjima bolesti, ali i u periodu kada postoji pogoršanje bolesti!“

2. Zuin R et al. High-dose N-acetylcysteine in patients with exacerbations of chronic obstructive pulmonary disease. Clin Drug Investig. 2005;25(6):401-8. 3. Cazzola M et al. Influence of N-acetylcysteine on chronic bronchitis or COPD exacerbations: a meta-analysis. European Respiratory Review 2015 24: 451-461.

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

'