AKTUELNO

Ovo sezonsko povrće dobar je izvor vlakana i vitamina, pospešuje varenje i čisti disajne puteve.

Rotkvice su pravi vesnici proleća. Bilo da ih jedete začinjene u salati ili sveže, one su vitaminska bomba, kažu stručnjaci. Ovo povrće je bogato vlaknima, vitaminom C, folnom kiselinom, kalijumom, a sadrži malo kalorija, zbog čega je odlična namirnica za prolećno čišćenje organizma. U narodu se kaže da je rotkvica bolja za naš organizam što je ljuća i da bi trebalo da je uvrstimo u svakodnevnu ishranu.

-Borac protiv raka

Indijski naučnici otkrili su da ova namirnica ubija ćelije raka, s obzirom na bogatstvo vlaknima i vitaminima. Baš zbog ljutine, delotvorna je kao prevencija ili pomoć kod lečenja raka debelog creva, jer pospešuje rad organa za varenje. Vlakna iz rotkvica podstiču lučenje probavnih sokova, pa organizam lakše izbacuje toksine, a posebno se preporučuju osobama koje pate od zatvora.

Čiste disajne puteve

Rotkvice pomažu kod hroničnih oboljenja disajnih puteva i deluju kao prirodni inhalator. Pozitivno deluju na izlučivanje sluzi iz disajnih organa, zbog čega se preporučuju svima koji imaju problema sa zapušenim nosom, čestim upalama sinusa i infekcijama disajnih puteva, čak i ako boluju od astme ili bronhitisa.

Utiču na mršavljenje

Ovo povrće sadrži visok procenat vode i vlakana, ali veoma malo kalorija, pa je idealno za one koji žele da skinu neki kilogram. Obiluju hranljivim sastojcima, zbog čega brzo i lako zadovoljavaju glad, a sadrže i puno vode i na taj način vam pomažu da smršate ili održite vitku figuru.

#Ishrana

#Povrće

#Zdravlje

'