AKTUELNO

Da li ste znali da je vitamin B6 je važan za zdravlje srca, digestivni trakt, mišićnu funkciju, energiju i mnoge druge telesne procese?

Vođenje računa o svom zdravlju je najbolja nega koju možemo sebi da pružimo, i tako sprečimo nastanak mnogih bolesti i neželjenih stanja. Obezbeđenje dnevne količine neophodnih nutrijenata, vitamina i minerala važan je deo brige o našem zdravlju. Jedan od vitamina izuzetne važnosti za naš organizam je vitamin B. Ceo kompleks vitamina B je izuzetno važan za metabolizam, funkciju mozga i jetre, rast i stvaranje krvnih zrnaca, kao i za održavanje zdravlja kose, kože i vida.

Vitamin B6 (piridoksin) igra ključnu ulogu u održavanju ispravnog funkcionisanja mozga i nervnog sistema. Vitamin B6 je uključen u proizvodnju hemoglobina, metaloproteina u krvi koji transportuje kiseonik kroz čitav organizam.

Foto: Pixabay.com

Vitamin B6 je takođe potreban za pravilan razvoj mozga (naročito kod dece) i funkciju mozga (za osobe svih uzrasta). Pomaže telu u metaboličkim procesima stvaranja serotonina- hormona koji reguliše naše raspoloženje, i neurotransmitera noradrenalina, koji pomaže telu da se nosi sa stresom. Vitamin B6 je takođe uključen u stvaranje melatonina, koji je bitan za regulisanje našeg unutrašnjeg sata i dobrog sna.

Sve veći broj studija i istraživanja sugeriše (1) da je vitamin B6 posebno važan i za proces sporijeg starenja mozga. Kombinacija vitamina B6, B12 i folata može imati ulogu u usporavanju kognitivnog pada i gubitka pamćenja povezanog sa starenjem, prema studiji objavljenoj u Canadian Medical Association Journal (2).

Važno je znati da je vitamin B6 (kao i svi vitamini B) rastvorljiv u vodi i drugim telesnim tečnostima, što znači da je bitno unositi ovaj vitamin svakog dana, jer naše telo ne može da skladišti vitamine koji su rastvorljivi u vodi.

Većina ljudi koji jedu dobro izbalansiranu i raznovrsnu ishranu će svakodnevno dobijati potrebnu količinu vitamina B6. Ali, ako je vaša ishrana skromna u proteinima, možda treba da se zapitate koliko vitamina B6 dnevno dobijate. Neki od najboljih izvora vitamina B6 su namirnice bogate proteinima poput raznih vrsta mesa- junetine (teletine), piletine, ćuretine i ribe u svim oblicima. Ostale namirnice koje su bogate vitaminom B6 su orašasti plodovi, pasulj, banane i krompir.

Nedostatak vitamina B6 se obično ne javlja bez nedostatka drugih vitamina B, prema podacima američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (3). Neke bolesti bubrega, kao što su celijakija, Crohnova bolest i ulcerativni kolitis, mogu posledično da dovedu do nedostatka vitamina B6, jer navedena stanja direktno utiču na smanjenu apsorpciju ovog vitamina. Simptomi nedostatka vitamina B6 uključuju otečen jezik, depresiju, oslabljen imunološki sistem i određene vrste anemije.

Foto: Pixabay.com

Unos vitamina B za odrasle osobe trebalo bi da se poveća nakon 50. godine, jer naše telo ne apsorbuje hranljive materije istim intenzitetom kada starimo, u poređenju na dane kada smo bili mlađi.

(1)https://academic.oup.com/ajcn/article/81/5/951/4649897 (2)http://www.cmaj.ca/content/171/8/897ijkey=a5abf976815082dc5219650cd1e98392a743eba7&keytype2=tf_ipsecsha(3)https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/

Vrlo se često dešava, i pored želje da se pravilno i zdravo hranimo, da se javi nedostatak vitamina B. U tom slučaju, imamo rešenje za vas.

Active B complex, sa aktivnim folatom, u samo jednoj kapsuli dnevno obezbeđuje čitav spektar vitamina B grupe, pažljivo dizajniran za optimalnu apsorpciju i maksimalnu iskoristljivost.

Active B complex sa aktivnim folatom posebno se preporučuje deci, osobama koje su na dijetama i restriktivnom režimu ishrane, rekovalescentima sa povećanim potrebama za vitaminima, trudnicama i dojiljama, kao i starijim osobama.

Active B complex sa aktivnim folatom posebno ima blagotvorno dejstvo za:

- nervni sistem- zdravlje i opšte stanje kože- normalan tonus mišića- pravilan rad gastrointestinalnog trakta i- deo terapije za lečenje malokrvnosti

Više o vitaminu B, kao i ostalim vitaminima i mineralima možete pročitati OVDE.

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

'