AKTUELNO

Sprečite na vreme nedostatak ovog minerala važnog za imuni sistem i borbu sa raznim infekcijama.

Cink je mineral koji naše telo koristi pre svega za prevenciju i borbu sa infekcijama, i proizvodnjuDNK, tj. stvaranje novih ćelija. Ako putem hrane ne unesete dovoljno cinka u ishrani, možete imatirazne neželjene efekte kao što su gubitak kose, pospanost i smanjen osećaj ukusa i mirisa.

Simptomi nedostatka cinka

Cink bazično učestvuje u proizvodnji DNK i u funkcijama vezanim za naš imunitet. Veoma je važan zanormalan rast i razvoj celog organizma.

Kada imate nedostatak cinka, vaše telo ne može da proizvede zdrave, nove ćelije. To dovodi dosimptoma kao što su:

• neobjašnjivi gubitak težine• otvorene rane na koži i rane koje ne zaceljuju• nedostatak budnosti• smanjen miris i ukus• dijareja• gubitak apetita

Foto: Pixabay.com

Cink je neophodan za opšti rast i razvoj organizma, tako da nedostatak ovog minerala može dovestido raznih fizičkih oboljenja.

Faktori rizika nedostatka cinka

Ako ste trudni i imate nedostatak cinka, vaša beba možda neće imati ono što je potrebno da bi sepravilno razvila u materici. A ako vi i vaš partner pokušavate da zatrudnite, nedostatak cinka možeotežati proces oplodnje. To je zato što nedostatak cinka može dovesti do impotencije kodmuškaraca.

Starije osobe i bebe koje doje su u najvećem riziku od nedostatka cinka. Trudnicama je potrebno višecinka nego obično, jer je cink u njihovom telu potreban za pravilan razvoj ploda. Osobe kojekonzumiraju alkohol su takođe u opasnosti od nedostatka cinka. Pojedina istraživanja1 pokazuju daalkohol otežava vašem telu da apsorbuje cink.

Dijagnostikovanje nedostatka cinka

Cink je esencijalni mineral koji spada u mikroelemente, jer se u nalazi u organizmu u maloj količini.Ova činjenica otežava pronalazak nedostatka cinka kroz uobičajene biohemijske analize krvi, jer setako pokazuje samo trenutno stanje količine cinka u organizmu. Najveće koncentracije cinka senalaze u kostima, zubima, kosi, koži, jetri, mišićima i belim krvnim zrncima, pa je za utvrđivanje nivoacinka u organizmu pouzdanija analiza vlasi kose, pre nego analize krvi i urina.

Tretiranje nedostatka cinka

Korekcija nedostatka cinka počinje menjanjem ishrane. Za početak, razmislite da jedete više:

• crveno meso• živinsko meso (piletina, ćuretina)• koštunjave plodove• pirinač• školjke i morske plodove

Foto: Pixabay.com

Ako ste vegetarijanac, možda je teže dobiti količinu cinka koja vam je potrebna iz hrane koju jedete.U tom slučaju se usresredite na namirnice poput indijskijskog oraha, graška, badema i sličnihnamirnica kao alternativnih izvora cinka.

Nedostatak cinka možete odmah tretirati suplementima cinka. Takođe je bitno izabrati efikasanpreparat.

Lipozomalni cink je poseban prirodni preparat, jer samo u 1 kapsuli dnevno obezbeđujepreporučene dnevne potrebe za cinkom i vitaminom C.

Lipozomalni cink ima značajne prednosti u odnosu na druge preparate cinka zahvaljujući obliku ukome se cink nalazi u njemu. Lipozomi, fosfolipidne čestice, štite jedinjenja cinka od želudačnekiseline i enzima u crevima, a istovremeno štite i sluzokožu želuca i creva. Usled toga, cink setransportuje kroz želudac do creva nepromenjeno i direktno se apsorbuje u krv, brže, lakše i u većojkoncentraciji nego iz preparata koji imaju “klasične” soli cinka (koje nisu u lipozomima).

To doprinosi većoj iskoristljivosti preparata, jer je količina cinka koja pređe u krv značajno veća negokod drugih preparata cinka. Takođe, zahvaljujući lipozomu sluznica želuca i creva se ne iritira, štoznači da se preparat lipozomalnog cinka odlično podnosi.

Lipozomalni cink je namenjen svim generacijama kako bi se obezbedila optimalna količina cinka ivitamina C u organizmu za važne procese. Naročito je važan za decu u periodu razvoja, osobe koje suna dijetama i restriktivnom načinu ishrane, rekonvalescente u periodu oporavka, kao i starije osobe.

Upotreba lipozomalnog cinka se preporučuje za :

• optimalnu funkciju imunog sistema• nomalnu kožu, kosu, nokte• normalnu sintezu DNK i podelu ćelija• optimalan fertilitet i reprodukciju• optimalne kognitivne funkcije (opažanje, mišljenje, pamćenje, učenje)

O upotrebi cinka, i ostalim vitaminima i mineralima pročitajte više OVDE.

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16099027?dopt=Abstract

#cink

'