AKTUELNO

Isprobajte: energetske bombice, keksiće, opojnu salamu, nežni kolač...

ENERGETSKE BOMBICE

Potrebno je: 200 g urmi, 100 g badema, veća banana, rum, kokosovo brašno

Potopite urme u malo ruma pomešanog sa vodom da odstoje 2 do 3 sata. Nakon toga dodajte bananu i iseckane bademe. Sve zajedno pasirajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Potom oblikujte loptice i valjajte u kokosovo brašno. Ređajte ih u odgovarajuću posudu, a na kraju stavite u frižider da se stegnu.

KEKSIĆI

Potrebno je: 10 urmi, 100 g kokosovog brašna, 100 ml vode, šećer u prahu

Očišćene urme od koštica sameljite u blenderu sa vodom. Sipajte ih u posudu i postepeno dodajte kokos, pritiskajući viljuškom da upije tečnost kako bi keksići bili što sočniji. Oblikujte keksiće po želji, ređajte ih u pleh obložen pek-papirom i pecite u rerni sedam do deset minuta na 200 stepeni. Pre služenja možete da ih pospete šećerom u prahu.

Foto: Pixabay.com

OPOJNA SALAMA

Potrebno je: 250 g "pti ber" keksa, 90 g putera, kora pomorandže, 100 g ovsenih pahuljica, ekstrakt ruma, 150 g urmi, banana

Sameljite keks, pa ga pomešajte sa ovsenim pahuljicama i narendanom korom pomorandže. Dodajte izmiksanu smesu u blenderu od urmi, banane i rum. Ubacite i omekšali puter, pa sve promešajte. Dobijeno testo sipajte na aluminijumsku foliju i pomoću nje napravite salamu. Pre služenja stavite je u frižider 3 do 4 sata da se dobro stegne.

Foto: Promo

NEŽNI KOLAČ

Potrebno je: 2 šolje brašna, šolja tople vode, prašak za pecivo, 3 jajeta, kašika kakaoa, 1/2 šolje ulja, šolja šećera, vanilin šećer, 1/2 šolje mlevenih oraha, prstohvat soli, šolja urmi bez koštica

Umutite jaja sa šećerom, vanilom i prstohvatom soli. Dodajte ulje i vodu pa sve promešajte. Polako sipajte pomešano brašno, kakao i prašak za pecivo, stalno mešajući varjačom dok ne dobijete ujednačenu masu. Masu sipajte u okrugao pleh za pečenje obložen pek papirom, pa poređajte sitno isečene urme. Ponovo masu nežno promešajte, pa stavite da se peče 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pre vađenja iz rerne proverite čačkalicom da li je kolač pečen.

#Recept

#Slatkiši

'