AKTUELNO

Iskoristite zadnje zimske dane da se pobrinete za sebe, svoje zdravlje i novu liniju!

Zima još uvek traje, ali prvi duži sunčani dani nagoveštavaju skoru promenu vremena. Da li ste se već pokrenuli tokom ovog perioda, ili čekate zadnji čas da krenete sa vežbanjem i skidanjem suvišnih kilograma? Ako niste, ovo je pravi čas da preuzmete kontrolu nad ubrzanjem metabolizma, a samim tim i vitkijom linijom, i više energije.

Iskoristite ovih sedam saveta da se raskravite i ponovo pokrenete vaš, zimom uspavani, metabolizam:

1. Više sna

Dokazano je da deprivacija (uskraćivanje, nedovoljno ispunjenje potreba) spavanja može podstaći vašu glad i hormone apetita. Četvorogodišnje zajedničko istraživanje Univerziteta u Viskonsinu i Stanford Univerziteta (1) otkrilo je da su odrasli, koji su redovno spavali samo pet sati noću, povećali nivo grelina (hormona koji podstiče osećaj gladi) za 14,9%, i smanjili nivo leptina (hormona koji učestvuje u regulaciji telesne težine i metabolizma) za 15,5%.Sa manje sati sna na kraju jedete više nego što vam je potrebno, dobijajući višak kilograma. Koliko spavanja nam je potrebno da bi to izbegli? Stručnjaci preporučuju 7-8 sati neprekidnog sna svake noći.

2. Budite se ranije

Da li se vaš jutarnji ritual sastoji samo od brzog tuširanja, pranja zuba i oblačenja za posao? Jer na ovaj način zanemarujete dve važne aktivnosti koje bi mogle da podstaknu vaš metabolizam: doručak i kraće vežbanje.

Dobro bi bilo da svakog jutra nađete vremena da doručkujete hranu poput ovsene kaše, omleta, avokada, i sličnih namirnica.

Foto: Pixabay.com

Preskakanje doručka može zvučati bezopasno, ali će znatno usporiti vaš metabolizam. Doručak, u stvari, prekida stanje mirovanja u kojem je vaše telo bilo tokom noći. Zdrav doručak ujutru ne samo da stimuliše i ubrzava vaš metabolizam, već vam daje snagu i energiju kojom ulazite u novi dan.

Drugo, čak i mini jutarnje vežbanje u iznosu od 10-20 min. ujutru, čini da se vaše telo pokrene i metabolizam ubrza. Imajte to na umu naročito ako provedete tih 10-20 minuta izležavajući se u krevetu i odlažući ustajanje.

3. Aktivirajte seZvuči nemoguće, ali možete, i treba da ste fizički aktivni svakoga dana barem po malo. Vežbe za kardiovaskularni sistem (trčanje, plivanje, aerobik, brzi hod) stimulišu vaš metabolizam, pomažu vam da sagorite kalorije, čak i da privremeno potisnete apetit posle treninga.

Ali, nisu samo one te koje ubrzavaju vaš metabolizam. Trening opterećenja je takođe važan, jer tonira mišiće i povećava masu mišićnog tkiva, koje sagoreva više kalorija po kilogramu nego masti u vašem telu. Što više mišićnog tkiva imate, to više kalorija dnevno trošite. Takođe, nemojte se plašiti da vežbate više od jednom dnevno. Podela 60-minutnog treninga u dve 30-minutne (ili tri 20-minutne) sesije nije samo olakšavajuće, već vam može pomoći da sagorite više masti.

4. Jedite redovno i češćeZaboravite stari pristup sa tri velika obroka dnevno. Umesto toga, konzumacija 5-6 manjih obroka dnevno će održavati stalan tok energije dostupan vašem telu. Ovaj tempo ishrane će pojačati vaš metabolizam, kao i moždanu aktivnost. Trudite se da ne preskačete obroke, jer je to kontraproduktivno: preskakanje obroka primorava vaš metabolizam da uspori, i sačuva kalorije kako bi nadoknadio nedostatak hrane. Kada gladujete, pa konačno pojedete nešto, vaše telo pamti dugo period bez hrane, i nastavlja da čuva kalorije kako bi se pripremilo za sledeću rundu gladovanja. Izbegnite ovu zamku tako što ćete jesti u redovnim intervalima tokom celog dana.

5. Dobro se hidrirajteAko ne pijete dovoljno tečnosti dnevno, rizikujete da dobijete višak kilograma. Dehidratacija može, uslovno rečeno, da prevari vaš mozak misleći da ste gladni, tako da umesto da se hidrirate vodom, posežete za bilo kojom dostupnom hranom u blizini.

Foto: Pixabay.com

6. Jedite začinjenu hranuUključivanje “ljutine” u vaše obroke može učiniti više od dodavanja pikantnog ukusa. Začini poput čilija, karija, bibera i sličnih mogu povećati vašu telesnu temperaturu. A telesna temperatura i metabolizam su povezani: kako sagorevate energiju, toplota se oslobađa. Povećavajući unutrašnju telesnu temperaturu, začinjena hrana može privremeno ubrzati vaš metabolizam i stimulisati upotrebu uskladištene masti kao energije. Dodatni benefit je što konzumiranje začinjene hrane može povećati osećaj sitosti.

7. Obezbedite dovoljnu količinu kalcijumaIstraživanja pokazuju da kalcijum može povećati bazalnu metaboličku stopu, što povećava gubitak težine. U studiji (2)Kanadskog instituta zdravlja istraživači su otkrili da je dijeta s visokim sadržajem kalcijuma, niske kalorijske vrednosti, povećala gubitak masnoća za 42%, u poređenju sa samo 8% gubitka masnoća kod niskokalorične dijete, ali bez konzumiranja kalcijuma.

Studije takođe pokazuju da ljubitelji mlečnih proizvoda imaju manje šanse da pate od metaboličkog sindroma, čiji simptomi uključuju visok krvni pritisak, holesterol i povišene trigliceride, povećan šećer u krvi, kao i abdominalnu gojaznost- sve faktore koji povećavaju rizik od dijabetesa i bolesti srca. Stoga, ako ne konzumirate dovoljno mlečnih proizvoda bogatih kalcijumom, kao što su jogurt, obrano mleko i nisko masni sirevi, počnite da ih dodajete svojoj ishrani ili uključite suplemente kalcijuma.

Foto: Pixabay.com

8. Herbafast lady kapsule Kao što znamo, ne postoji jednan magični sastojak, samo jedna supstanca koja utiče na ubrzanje metabolizma, kao i mršavljenje. Umesto toga, postoji kombinacija odabranih sastojaka koja ciljano utiče i na ubrzanje metabolizma, kao i na sve aspekte mršavljenja- Herbafast® lady kapsule. Herbafast® lady kapsule sadrže posebno patentiranu kombinaciju probiotske kvasnice i snažnog antioksidansa (Saccharomyces boulardii + superoksid dismutaza (SOD)). Ova patentirana formula napada gojaznost na ćelijskom nivou, tako što suzbija glad i žudnju za slatkišima i brzom hranom, istovremeno smanjujući i telesnu težinu. Dva prirodna sagorevača masti iz Herbafast® lady kapsula (ekstrakt kapsaicina i piperina), podstiču snažan termogeni efekt u našem telu. Zahvaljujući ovom efektu, naš metabolizam se ubrzava, i masno tkivo se brže troši oslobađajući toplotu. Na taj način nagomilane masne naslage se eliminišu naročito sa kritičnih regija kao što su stomak, struk, bokovi i butine. Prirodni sagorevači masti podstiču oslobađanje energije pa je efekat dvostruk: mršavimo, a istovremeno imamo više energije i osećamo se moćno, a naš metabolizam je potpuno pokrenut!

O mnogim načinima ubrzanja vašeg metabolizma, i skidanja suvišnih kilograma možete pročitati više OVDE.

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15602591

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3948984/

Autor: Pink.rs

#Metabolizam

'