AKTUELNO

Iako mnogi misle da je jaka želja za hranom u trudnoći zapravo mit, ovaj problem zaista postoji.

Trudnice često u takvim situacijama uopšte ne paze šta jedu pa često možete primetiti da prave čudne kombinacije poput čipsa prelivenog kiselom pavlakom. Ponekad zaista imaju čudan apetit, pa ih možete videti kako kombinuju krastavce i sladoled ili recimo da umaču banane u kečap, što je bila i potreba slavne pevačice Bijonse. Naime, trudnice su skonije gladi i to zbog hormona.

Lauren Hayes, majka iz Wisconsina, otkrila je da je imala nezasitu žudnju za sladoledom kad je očekivala svoje drugo dete. Međutim, to nije bio obični sladoled. Želela je samo glatki i kremasti sladoled od vanile koji se mogao kupiti samo u određenim radnjama.

- Morala sam da izvedem svoju jednogodišnju ćerku na kišu samo da bih dobila taj sladoled. Bilo je tako ludo. Dok sam bila trudna s njom nisam imala takvih potreba, ali tokom druge trudnoće nisam mogla da prestanem da razmišljam o tom sladoledu - rekla je Lauren Hayes.

Naime, naučna istraživanja pokazala su da trudnice teže hrani bogatoj kalorijama i masnoćama. Iako tačan razlog nije poznat, čini se da postoji hormonska veza.

Naime, doktorka Jolene Brighten objasnila je da se ženski polni hormoni menjaju tokom trudnoće.

- Kod trudnica niži nivo dopamina uzrokuje da žudite za svime. Dopamin je hemijski spoj koji u centralnom i perifernom nervnom sistemu deluje kao neurotransmiter. Izlučuje ga hipotalamus, a deluje kao hormon inhibicije lučenja prolaktina iz hipofize. Zbog toga žene često u trudnoći razmišljaju kako jedu hranu koja je bogata masnoćama i kalorijama, jer ona podiže nivo dopamina i zbog toga se osećaju dobro - rekla je ona.

Kada nivo dopamina padne za vreme trudnoće, žene mogu biti sklonije tome da traže hranu koja će ga ponovo podići. Odjednom hrana o kojoj niste razmišljali godinama može da dominira vašim fantazijama za ručak.

Postoji i teorija da trudnice žele hranu koja im daje hranjive materije koje im nedostaju.

#Hrana

#Trudnoća

'