AKTUELNO

Grip hara Srbijom. Šta je najbolja preventiva, koji su simptomi i kako se grip leči, objašnjava dr Milica Komnenić, lekar opšte prakse u Ordinaciji Zepter Medical.

U Srbiji je od posledica gripa umrlo 19 ljudi, među kojima je i dvoipogodišnje dete. Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", procenjuje se da je obolelo oko 85.000 osoba. Epidemiolozi upozoravaju da se u narednih mesec dana očekuje još jači nalet gripa.

- Najveći broj obolelih je među decom uzrasta do četiri godine - navodi "Batut" i apeluje na građane da se pridržavaju opštih mera prevencije. Koje su najefikasnije metode da se smanji rizik od infekcije virusom gripa, koji su simptomi gripa i kako se leči, pitali smo dr Milicu Komnenić, lekara opšte prakse Ordinacije “Zepter Medical”.

- Grip nastupa naglo. Uvek je praćen visokom temperaturom, od 38°C do 40°C, naročito u prva tri dana bolesti. Ostali simptomi su malaksalost, glavobolja, bolovi u celom telu a naročito u mišićima ruku i nogu. Nakon nekoliko dana javlja se bol u grlu i grudnom košu, suv, nadražajan kašalj, a nos je zapušen. Pred kraj bolesti nastupa kašalj sa iskašljavanjem. Treba znati da nije svaki nazeb grip. Simptomi prehlade su zapušen nos, kijanje, bol u grlu i kašalj, dok se povišena temperatura javlja uglavnom kod mlađe dece – objašnjava dr Komnenić.

Ako nema komplikacija, sve virusne infekcije disajnih puteva prolaze nakon nekoliko dana uz primenu prirodnih preparata, kaže naša sagovornica. Međutim, ove godine situacija je teža. Nisu samo deca, starije osobe i hronični bolesnici podložni komplikacijama gripa, već su to i mlade, zdrave osobe.

Zato se na prvi znak bolesti treba obratiti lekaru, savetuje dr Komnenić.

POMAŽU LI ANTIBIOTICI?

- Antibiotici ne deluju na viruse i uključuju se samo kada dođe do sekundarne bakteriske infekcije ili komplikacija. O tome da li će se i koji antibiotici uzimati odlučuje isključivo lekar, tako da ovim putem apelujem da se antibiotici ne piju na svoju ruku – objašnjava naša sagovornica.

Najvažnija terapija je odmor i mirovanje. Nikako ne pokušavajte da prezdravite “na nogama”, bilo da imate grip ili samo prehladu, dodaje dr Komnenić. Takođe je važno da se unosi dovoljno tečnosti i jede raznovrsna, kvalitetna hrana.

MERE PREVENCIJE

- Veoma je važno često provetravanje prostorija u kojima se boravi. Prečišćivači vazduha mogu mnogo da pomognu, posebno ako su kvalitetni i imaju filter koji eliminiše viruse i bakterije – kaže naša sagovornica.

Za prevenciju je takođe važna higijena. Redovno perite ruke toplom vodom i sapunom. Ne dodirujte lice i usta prstima, a posebno pazite na oči i nos jer se virus dva do tri puta brže prenosi preko sluzokože. Izbegavajte ljubljenje na slavljima. Trudite se da ne budete u blizini osoba koje kašlju ili kijaju. Preporučljivo je i nositi zaštitnu masku, posebno ako je neko od ukućana zaražen.

U Ordinaciji Zepter Medical prvi pregled je besplatan.

#Grip

#Virus

#zaštita

'