AKTUELNO

Saznajte kako da predupredite artritis i zaštitite se.

Verovatno poznajete nekoga ko ima artritis, ili ga možda imate i sami. Artritis ima više lica, i može zahvatiti bilo koji zglob u našem organizmu. Najčešće pogađa veće zglobove ekstremiteta, kao što su:

• ručni zglob
• prste
• kolena
• kukove
• članke nogu

Šta je artritis?

Pojam “artritis”(grč. arthos-zglob) se koristi da označi bolest, tj. upalu zglobova. Postoji 100 različitih tipova artritisa, sa različitim manifestacijama i simptomima.

Artritis ruku

Artritis u vašim rukama utiče na vaše ručne zglobove i zglobove prstiju. Osoba najčešće prvo primeti otok, bol, ukočenost i ograničen opseg kretanja ruke. Možete redovno imati ove simptome, a mogu proći dane ili čak nedelje pre nego što se ponovo jave. Vremenom možete iskusiti hroničan bol, a obavljanje jednostavnih aktivnosti može biti teško.

Foto: Unsplash

Kako artritis utiče na zglobove i hrskavicu?

Artritis koji zahvata ruku može biti bolan i oslabiti ručne zglobove. Površina kosti u blizini zgloba obložena je hrskavicom. Hrskavica omogućava da vaše kosti glatko prolaze jedna preko druge dok se kreću. Fibrozna kapsula zajedno sa tankom membranom zvanom sinovijum oblaže svaki zglob. Ova struktura izlučuje tečnost- sinovijalnu tečnost, koja podmazuje zglobove.

Vezivna tkiva koja se nazivaju ligamenti daju potporu kostima i povezuju ih. Tetive su drugi oblik vezivnog tkiva. One povezuju mišiće sa kostima, što opet omogućava mišićima da pomeraju vaše kosti. Kada su artritisom zahvaćeni zglobovi ruku, pate i ostala tkiva koja okružuju zglob.

Foto: Pixabay.com

Tipovi artritisa koji utiču na ruke

Postoje različiti tipovi artritisa koji mogu uticati na vaše ruke. To su:

Osteoartritis

Osteoartritis, najčešći oblik artritisa, je hronično ili dugoročno stanje degeneracije, tj. propadanja hrskavice zglobova. Kod ovog oboljenja, hrskavica koja oblaže krajeve vaših kostiju na zglobovima polako nestaje. Kada se hrskavica počne degradirati, kosti se trljaju jedna o drugu u području zgloba. Ukočenost, bol i gubitak pokreta u zglobu su nekoliko uobičajenih simptoma koje možete primetiti kod osteoartritisa.

Reumatoidni artritis

Vaš imuni sistem vas obično štiti od infekcije. Reumatoidni artritis je hronično upalno oboljenje koje pogađa zglobove. On je uzrokovan napadom na telo koje je pokrenuo imunološki sistem. U ovom slučaju, imuni sistem organizma pokreće zapaljenje u samom zglobu. Pored oštećenja na zglobovima, verovatno ćete primetiti i bol, otok, upalu i gubitak funkcije zglobova.

Reumatoidni artritis obično pogađa zglobove ruku i prste. Osim što postane teško koristiti ruke, vremenom dok bolest traje dolazi do deformiteta ruku.

Juvenilni artritis

Mnogi misle da artritis pogađa samo starije ljude, ali to nije istina. Juvenilni artritis se koristi za opisivanje bolesti zglobova kada se javi pre 16. godine života.

Postoji mnogo različitih tipova juvenilnog artritisa koji uzrokuje bol i oticanje zglobova u rukama. Povrede kao što su slomljene kosti u rukama ili ligamenti, ili oštećenje tetiva u ruci ili zglobu takođe mogu izazvati artritis. Iako se povreda zaceli, ove oblasti su možda postale oslabljene i podložnije artritisu u budućnosti.

Foto: Pixabay.com

Saveti za sprečavanje artritisa

Većina tretmana vezanih za artritis ima za cilj rano prepoznavanje i prevenciju. Genetika takođe može povećati vašu verovatnoću za razvoj artritisa, kao i snažnu porodičnu istoriju bolesti. Žene su takođe sklonije artritisu nego muškarci.

Sledeći postupci vam mogu pomoci da smanjite rizik od pojave artritisa:

• održavajte zdravu telesnu težinu, da bi smanjili opterećenje u zglobovima.
• ako pušite, poželjno je da prestanete, jer to može smanjiti vaše šanse za razvoj reumatodinog artritisa.
• pokušajte da izbegnete povrede kada se bavite sportom ili učestvujete u rekreativnim aktivnostima.
• ako vaš posao zahteva puno guranja, izvlačenja ili podizanja teških predmeta, poduzmite mere zaštite kako biste izbegli povrede zglobova.
• Ako vaš posao zahteva mnogo tipkanja, recimo na računaru, vežbajte dobro držanje. Ako je potrebno, nabavite posebnu tastaturu i podlogu (jastučić) za ručni zglob.

Pomeranjem ruku i prstiju možete održati fleksibilnost ligamenata i tetiva i povećati funkciju sinovijalne tečnosti. Probajte sa savkodnevnim jednostavnim vežbama ruku da ojačate mišiće, i ublažite ukočenost i bol zglobova. Jednostavne vežbe poput savijanja, dodirivanja prstiju i klizanja prstima, mogu pomoći da održite zglobove u rukama zdravim.

Foto: Pixabay.com

Lečenje artritisa

Svetska fondacija za artritis 1 procenjuje da će do 2040. godine 78 miliona ljudi imati artritis. Sa takvim zapanjujućim ciframa, važno je da ste svesni opasnosti od artritisa i, što je još važnije, uzroka i simptoma. Ako primetite neke simptome artritisa obratite se lekaru. Kada je u pitanju napredovanje artritisa, rano otkrivanje je najbolja prevencija.

Prema Fondaciji za artritis 2 , mnogi lekari smatraju da je sa lečenjem artritisa potrebno krenuti što ranije, tj. najviše dve godine nakon početnog javljanja bolesti, a mnogi lekari predlažu čak i posle šest meseci pojave prvih simptoma.

Tretman varira u zavisnosti od tipa artritisa. Neki lekovi olakšavaju bol i zapaljenje. Mogu uključivati nesteroidne antiinflamatorne lekove (kao što je ibuprofen ili indometacin), a pomoć u tretmanu mogu biti i prirodni proizvodi.

ZGLOBEX ® DoloAktiv® je prirodni preparat koji ciljano deluje na upalne procese u zglobu. Aktivni sastojci ovog preparata pomažu da se blokira aktivnost supstanci odgovornih za zapaljenje i destrukciju tkiva zgloba. Na taj način, ZGLOBEX ® DoloAktiv® deluje na sam uzrok problema, pomaže sprečavanje propadanja hrskavice i ostalih struktura zgloba, smanjuje bol i povećava pokretljivost.

ZGLOBEX® DoloAktiv® poseduje antiinflamatorno, imunoregulatorno i analgetsko dejstvo, a pokazan je i zaštitni efekat na jetru, naročito značajan za pacijente koji su zbog težine osnovne bolesti na dugotrajnoj i agresivnoj terapiji.

Na ovaj način olakšava osnovne simptome bolesti zglobova: otok i crvenilo, bolove, ograničen obim pokreta, osećaj ukočenosti u zglobovima. Pomaže u sprečavanju razvoja kasnijih komplikacija u vidu deformiteta i nepokretnosti zglobova.

Artritis više ne mora da boli, kada vaše zglobove štiti ZGLOBEX® DoloAktiv®!

1 https://www.arthritis.org/about-arthritis/understanding-arthritis/arthritis-statistics-facts.php

2  https://www.arthritis.org/about-arthritis/understanding-arthritis/early-arthritis-treatment.php

Pink.rs

#Ruka

#zglobovi

'