AKTUELNO

Svakodnevno konzumiranje pržene piletine vodi ka preranoj smrti, naveli su naučnici u najnovijem istraživanju

O štetnom uticaju preteranog konzumiranja pržene hrane naveliko se godinama piše i istražuje, te je veliki broj dokaza o njenoj štetnosti. Svakodnevno konzumiranje ovakve hrane vodi ka većem riziku od razvoja dijabetesa, srčanih bolesti i gojaznosti, prenosi Independent.

Neki možda misle da ako jedu ovu hranu u malim količinama svakog dana, da ne može da im naudi. Međutim, istraživači su otkrili da i male količine mogu da dovedu do prerane smrti uzrokovane kardiovaskularnim problemima.

Naučnici s univerziteta u Ajovi i Vašingtonu su objavili studiju u medicinskom časopisu BMJ u kojoj su istraživali kako svakodnevno konzumiranje pržene hrane utiče na žene u postmenopauzi.

Istraživanje je sprovedeno na 100.000 žena starosti od 50 do 79 godina. Ove žene su u istraživanje uključivane od 1993. do 1998. godine i sve ovo vreme, 31.588 žena je umrlo. Njih 9.000 je umrlo od posledica srčanih oboljenja, 8.000 od raka. Naučnici su procenjivali koliko su one u svojoj ishrani koristile prženu hranu poput pržene piletine, ribe i krompira.

Kada su uporedili životni stil ovih žena i njihove navike u ishrani, ustanovili su da svakodnevno konzumiranje pržene hrane vodi u preranu smrt. Ako svakog dana jedete jednu ili više porcija pržene piletine to će rezultirati povećanjem verovatnoće prerane smrti od bilo kog uzroka za 13 odsto, a povećan rizik od smrti od kardiovaskularnog oboljenja za 12 odsto.

#Hrana

'