AKTUELNO

Verovali u feng šui ili ne, niko ne može poreći prednosti sobe koja jednostavno ima dobar tok.

Iako svaki dizajner interijera sigurno ne praktikuje ovu drevnu kinesku umetnost, najverojatnije, barem delimično, nesvesno poštuje njena načela jer često je feng šui zdrav razum kada je u pitanju uređenje enterijera.

Na kraju, paziti na to da mestu u kojem živite nije pretrpano i da ono što posedujete održava ono što želite privući u vaš život nije toliko daleko od toga da imate dobro organizovan, miran i lepo uređen dom.

Podsetimo, feng šui je kineska veština življenja i uređenja prostora stara više od 6000 godina prema kojoj u svoj život možemo prizvati pozitivnu životnu silu ako pravilno uredimo svoj dom.

Kada je u pitanju feng šui i uređenje doma, postoji jedan predmet čija upotreba zadaje glavobolje čak i feng šui majstorima - radi se o ogledalu.

Ogledala su predmeti koji reflektuju i multipliciraju stvari u domu pa tako mogu proširiti prostor, ali i poduplati hrpu računa na vašem stolu. Osim toga, mogu ubrzati ili usporiti protok energije u vašem domu.

A kako ih pravilno postaviti? U nastavku pročitajte feng shui smjernice za postavljanje zrcala i budete li ih pratili možda ćete osjetiti kako loše vibracije napuštaju vaš dom.

ULAZNA VRATA

Za početak - postoji jedno mesto koje stručnjaci nikako ne preporučuju za postavljanje ogledala, a to je ono nasuprot ulaznih vrata, ali i vrata generalno. Radije ga postavite na zid. Naime, ulazna vrata su primarno mesto ulaska energije u naš dom, a ogledalo koje se nalazi točno nasuprot njih toj energiji pokazuje izlaznu tačku.

TRPEZARIJA

Kada je u pitanju najbolja prostorija za postavljanje ogledala - stručnjaci veruju da je to trpezarija. Ona naime predstavlja našu sposobnost da zadržimo bogatstvo, a svi želimo da je to nešto što se reflektuje malo više u našem životu.

KUHINJA

Što se tiče kuhinja, stručnjaci za feng šhi tamo izbegavaju postavljati ogledala, pogotovo ako su okrenuta prema rerni, jer se veruje da taj položaj sa sobom donosi negativnu energiju. Većina stručnjaka će vas, kada su u pitanju ogledala, upozoriti da dobro pazite što se u njima održava. Ogledala su odličan izbor kada želite napraviti brzu promenu i doneti više svetla, međutim morate se pobrinuti da se u njima odražavaju prekrasni prizori, a ne hrpe računa.

HODNIK

Ogledala u hodniku su pozitivna stvar, osim kada su smeštena na njegovom dnu gde mogu usporiti protok energije.

DNEVNA SOBA

Ogledala u dnevnoj sobi u pravilu okupljanja čine veselijima jer udvostručuju broj prisutnih ljudi. Međutim, mogu udvostručiti i negativnu energiju ako su gosti negativni stoga dobro pazite koga pozivate u goste.

KREVET I KAUČ

Još jedno mesto za koje stručnjaci upozoravaju da nije dobro za ogledalo je iza, odnosno iznad kauča ili kreveta. Kako je objasnila stručnjakak za feng šhi Meriene Gordon, teški, glomazni predmeti iznad kreveta, kauča ili fotelja ne dolaze u obzir jer feng šui se veže uz osećaj sigurnosti, a teško se osećati sigurnim kada vam nešto teško visi iznad glave.

Foto: Pixabay.com

SPAVAĆA SOBA

Sa ogledalima treba biti oprezan i u spavaćoj sobi. Spavaća soba nije loše mesto za ogledalo, ali ono na što trebate paziti je da ono nije okrenuto prema krevetu jer na taj način uzrokuje loš san i nemirne noći. Prema tvrdnjama nekih stručnjaka, može čak privući i treću osobu u vašu vezu.

Neki ljudi kao lokaciju za ogledalo u spavaćoj sobi odabiru unutrašnjost ormara - u tom slučaju morate paziti da je njegova unutrašnjost uredna jer ogledala udvostručuju prizor. Ako imate ogledalo u sobi i loše spavate, jedan načn da proverite utiče li ono na vaš san je da ga nekoliko noći zaredom pokrijete. Ako tih nekoliko noći vaš san bude bolji, razmislite o uklanjanju ogledala iz sobe.

KUPATILO

I na kraju što se tiče kupatila - stručnjaci za feng šui preporučuju da izbegavate postavljanje ogledala tačno preko puta vrata ili wc šolje. Osim činjenice da se ogledala postavljena nasuprot vrata smatraju lošom idejom u bilo kojoj prostoriji, takođe nije ugodno gledati se dok sedite na zahodu.

#Novac

'