Cimet, vanila, narandža, rum i čokolada su kombinovani u divnu zimsku bajku. Ovaj kolač će vas osvojiti svojim predivnim ukusom i mirisom!
Sastojci: 8 jaja, 300 grama maslaca, 300 grama šećera, 150 grama tamne čokolade, 200 grama mlevenih badema, 150 grama brašna, tri čajne kašike cimeta u prahu, 1 kašičica ekstrakta vanile, kašika praška za pecivo
Preliv: 2 dl sveže isceđenog soka od pomorandže, kašika meda, 6 kašika ruma
Čokoladni preliv: 200 grama bele čokolade, 90 ml pavlake
Priprema:
U posudu odvojite žumanca od belanaca. Umutite žumanca pomešana sa šećerom dok ne dobijete penastu smesu. Otopite maslac i postepeno dodajte u penu od žumanaca. Tamnu čokoladu otopite na pari i pomešajte je sa cimetom, vanilom, mlevenim bademima i sve dobro izmešajte. Brašno i prašak za pecivo dodajte na kraju. Belanca umutite u sneg i dodajte ih mešavini i dobro sjedinite sve sastojke.
Posudu za pečenje pokrijte papirom za pečenje 30 x 20 cm i sipajte smesu. Pecite 35 - 45 minuta na 180 ° C. Izvadite iz rerne i ohladite kolač.
Kada se kolač malo ohladi, prelijte ga mešavinom soka od pomorandže, ruma i meda (jednostavno pomešajte sve sastojke za preliv). U ovom trenutku, najbolje je ostaviti kolač u frižideru preko noći, tako da se preliv dobro apsorbuje. Možemo odmah nastaviti sa čokoladnim prelivom.
Kolač se reže na kockice. Zagrejte pavlaku u tiganju i dodajte iseckanu belu čokoladu, sklonite sa vatre i dobro promešajte. Sačekajte da se čokoladni beli preliv malo ohladi i prelijte kocke.
Sa ovim kolačem možete eksperimentisati sami i prilagoditi ih svom ukusu. Na primer, bademe možete zameniti mlevenim lešnicima ili orasima. Umesto ruma možete dodati liker od narandže. Uživajte u ukusnom desertu!