Obavezno ispoštujte!
Na niskim temperaturama se usporava protok krvi, te se organizam pokušava rešiti vode.
Dok je hladno, slabije osećamo žeđ, što je posebno opasno kod starijih, kojima taj osećaj prirodno slabi i zato nemamo potrebu da pijemo vodu, a to može biti opasno.
- Stanje pogoršava i to što telo prirodno počinje da gubi tečnost, pa do 85. godine ukupna količina padne za 10 posto. Zato je, da bi se održala prirodna ravnoteža telesne tečnosti, potrebno je unositi veće količine vode. Najmanji dnevni preporučeni unos je osam čaša - kaže nutricionista Darija Vranešić Bender.
Dodaje kako je, prema rezultatima istraživanja sprovedenih na američkom Univerzitetu Tufts, dehidracija jedan od 10 najčešćih uzroka zbog kojih stariji završavaju u bolnici.
- Zimi lakše dehidriramo jer se na niskim temperaturama usporava protok krvi i povećava se pritisak, pa se naš organizam pokušava rešiti vode, zato više i mokrimo. Takođe, budući da je dotok krvi u ekstremitetima smanjen, što nam dokazuju hladne ruke i stopala, naš mozak, zabavljen održavanjem telesne temperature, ne signalizuje da žednimo i ne upozorava na dehidiranost - kaže dr. med. Tanja Pekez Pavliško.
Na dehidraciju utiču i oslabljena funkcija bubrega, otežano gutanje, te slabija pokretljivost i napor, a često nastupa i kad se zaboravlja dovoljno piti. Ugroženi su i oni koji uzimaju lekove koji podstiču gubitak vode, posebno diuretike.
Vodu treba piti i kad nismo žedni
Nije dovoljno piti samo kad osetite žeđ jer to već znači da ste dehidrirali. Stariji ljudi dnevno treba da popiju 6-8 čaša, odrasli zdravi ljudi 8- 10 čaša, a leti čak i 12 čaša vode. Prirodna limunada ili voda u kojoj su odstajali sveži krastavci, limun ili pomorandža dobra su alternativa negaziranoj vodi.
Obogatite vodu ovim sastojkom
Pri unosu tečnosti broji se sva tečnost koju smo uneli o roganizam-voda, čajevi, mleko i supe. Ipak, preporuka je piti što više vode, te izbegavati zaslađene napitke, sokove, kafu i alkohol. Kako biste hidratizovali telo, osim vode, možete i u litru vode iscediti pomorandžu ili limun, dodajte kašičicu meda i prstohvat soli, te po želji malo cimeta i mente.