AKTUELNO

Evo oko čega se najčešće svađaju novopečeni roditelji.

Dovođenje bebe kući je magični trenutak koji pamti svaki roditelj, ali ubrzo potom dolaze prve porodične krize. Evo oko čega se najčešće svađaju novopečeni roditelji i šta im to pravi najveće probleme u braku.

Život sa novorođenčetom može da bude izuzetno stresan, jer mnoge stvari ne možete da predvidite.

Evo koji su najčešći problemi sa kojima se novi roditelji suočavaju i šta dovodi do ozbiljnih svađa.

Partner ne pomaže onda kada treba

Novopečeni roditelji moraju sve da izbalansiraju: stalno menjanje rasporeda spavanja i jela, odlaske kod lekara, zabavljanje i čuvanje nemirne bebe. To je iscrpljujuće i može vas dovesti do nervnog sloma ako vam partner ne pomaže.

- Ne dozvolite da vaša očekivanja vezana za nove obaveze ostanu neizgovorena, pogotovo ako se stvari prirodno ne podele ravnomerno. Ne možete preuzeti sve na sebe i bebu i kuću i postporođajni oporavak i ostati mirni - kaže psihoterapeut Dori Gater i dodaje da je neophodno da povedete iskren razgovor sa partnerom bez kritikovanja i nabacivanja krivice.

Foto: Pixabay.com

- Najbolje bi bilo da razgovarate o vlastitom detinjstvu i o tome šta su radili vaši mama i tata i da tako iznesete svoje razmišljanje na ovu temu - objašnjava Gater.

Samo jedno menja pelene tokom noći

Kada imate bebu možete da zaboravite na kvalitetan san i da budete srećni ako sklopite oči na dva-tri sata. Međutim, ako partner uopšte ne pomaže noću, vremenom ćete "pući".

Ako majka doji, hranjenje je svakako prepušteno samo njoj. Tada je sasvim u redu da otac preuzme na sebe presvlačenje bebe tokom noći ili na uspavljivanje. To je prava podela obaveza - kaže terapeut Lorel Stejnberg, ali dodaje da podela poslova mora da bude i racionalna.

Ukoliko otac ustaje rano da bi išao na posao, onda bi trebalo da se roditelji dogovore da većinu obaveza on preuzma vikendom, pogotovo noću.

Odsustvo seksa

Posle dobijanja deteta seks svakako postaje drugačiji, što zbog fiziološkog oporavka, što zbog smanjene želje, ali vremenom bi sve trebalo da se vrati u normalu. Umor, stres, navike u spavanju bebe ili fizičke prepreke definitivno remete seksualne odnose.

- Možda će vaš problem biti to što mislite da više niste seksi. Ovo se posebno odnosi na žene. Ipak, porazgovarajte otvoreno sa svojim partnerom i pokušajte da imate kakve takve odnose i najverovatnije vam više neće biti bitno kako izgledate -kaže Eron Anderson, terapeut za parove, i dodaje da je važno da kažete ukoliko su se vaše seksualne želje promenile.

Različiti stilovi roditeljstva

Kada planirate roditeljstvo uglavno se svi slože da su za dojenje i da su spremni da ne spavaju noćima. Međutim, kada snovi postanu java, onda se dolazi do problema. Beba može da zakomplikuje i najčvršće zacrtane planove.

- Da biste rešili nesuglasice do kojih će sigurno dolaziti, primenite tehniku pažljivo slušanje. To znači da jedan partner samo govori određeno vreme, a drugi sluša, dok se nakon toga promene uloge. Tako ćete imati bolji uvid u osećanja onog preko puta sebe i moći ćete lakše da razumete neke odluke - kaže Gater.

Važno je paziti da se suprotna strana ne uvredi što nemate ista shvatanja.

Neslaganje oko poseta bebi

Foto: Pixabay.com

Gosti su čest problem kod novopečenih roditelja, pogotovo kada je sezona prehlada i gripa. I stoji činjenica da treba da pazite jer imuni sistem vašeg deteta još nije izgrađen. Ipak, može da se desi da nekome vi ili patrner ne možete da kažete "Ne". Tada dolazite u sukob.

- Da biste izbegli stresne argumente o gostima, najbolji način je da postavite protokol za posetioce: obavezno izuvanje, pranje ruku i ne unošenje detetu u lice. Važno je i da odredite koliko gosti mogu da se zadrže, jer ćete na taj način izbeći svaku raspravu - kaže Stejnberg.

Potpuno je prirodno da roditelji žele da zaštite svoje dete, kao i da im treba vreme da se prvo oni povežu sa novorođenčetom i ko to ne razume, onda je to njegov problem, a ne vaš.

Nema pažnje od strane partnera

Kada dođe beba u kuću preko noći postajete tročlana porodica i normalno je da vam treba vremena da se na to priviknete. Naročito jer je beba zahtevna i sva pažnja je upućena njoj. To vas neminovno stavlja u drugi plan u kojem sa jedne strane želite da budete, ali sa druge niste navikli.

- Način na koji možete da rešite ovaj problem je da uzmete bebisiterku na neki sat, dok se vas dvoje malo osamite i odete na primer do bioskopa. U pomoć mogu da priteknu i babe i dede. U svakom slučaju, odvojite vreme za vas same - kaže Anderson.

#Beba

#Brak

#Porodica

'