AKTUELNO

Zimsko vreme, praćeno snegom, kišom, niskim temperaturama i oštim vetrom rizik su da se vaš ljubimac razboli. Nagli izlazak i dugotrajni boravak na hladnoći može biti rizičan čak i za polarne rase.

Kako štitite sebe tokom hladnih dana, morate čuvati i zdravlje svog psa. Ljubimca je potrebno pripremiti za zimske šetnje kako bi zdrav dočekao proleće.

Psima koji žive napolju, a i onima koji izlaze u šetnju iz svog toplog stana, preti opasnost od promrzlina i prehlada. Najveći broj promrzlina kod pasa se javlja na šapama i vrhovima ušiju.

Vlasnik traba da vodi računa da ne pretera u igri na snegu, kako se uživanje ne bi pretvorilo u mučenje ljubimca. Treba obratiti pažnju da četvoronožni prijatelj ne jede sneg jer će to izazvati zapaljenje grla i pojavu temperature.

Hladnoća donosi vlasnicima pasa velike brige i česta pitanja: Da li kupati psa kada su niske temperature? Da li ga šišati? Kako negovati šape?

Foto: Unsplash

Da li kupati psa zimi?

Svi imamo potrebu za kupanjem, pa i psi, a razloga je više jer žive zajedno s nama u istom prostoru. Zimi pse treba češće češljati, duža i mekša dlaka lakše se zamrsi, a hodanje po snegu, blatu, kiši čini je neurednom.

Ako psa kupate sami, odaberite malo toplije dane u toku zime i naravno to radite u vreme kada obavite posljednji izlazak tog dana, kako bi se pas u potpunosti osušio do jutro. Ovo posebno važi za dugodlake pse i koji pored duge dlake imaju i debelu i gustu poddlaku, kao što su Samojed, Bernardinac, Škotski ovčar ili od malih rasa Westi, Lasa-Apso, Maltezer…

Ako psa kupate sami, odaberite malo toplije dane u toku zime i naravno to radite u vreme kada obavite posljednji izlazak tog dana, kako bi se pas u potpunosti osušio do jutro. Ovo posebno važi za dugodlake pse i koji pored duge dlake imaju i debelu i gustu poddlaku, kao što su Samojed, Bernardinac, Škotski ovčar ili od malih rasa Westi, Lasa-Apso, Maltezer…

Nakon kupanja psa treba izbrisati suvim peškirima, a zatim osušiti i fenom.

Ukoliko primetite da mu je hladno pokrite ga laganom ćebetom, a kada ujutru izađete u šetnju, za svaki slučaj mu obucite kaputić.

Foto: Pixabay.com

Da li zimi šišati psa?

Pojedini vlasnici misle da šišanje tokom hladnog vremena šteti psima jer im dlaka treba kako bi ih grejala. Istina je da psima treba toplina, ali psima koji žive u stanu nije neophodna duga dlaka, pa je sasvim u redu odvesti ih na šišanje.

Ako se ipak bojite da će mu biti hladno tokom šetnji recite svom groomeru da želite zimsku frzuru, koja podrazumeva da dlaka ostane nešto duža.

Kaputići, kabanice…

Ako imate psa sa kratkom dlakom ili neke od malih rasa kao što su maltezer, jorkshirski terijer, pinč, mops, pudla obavezno svom ljubimcu obucite kaputić. Osim što će ga ugrejati ujedno i zaštititi dlaku od mokrenja i prljanja.

Idealno je imati dva kaputića - za suvo vreme i kabanicu za kišu ili sneg.

Kod pasa koji imaju gustu dlaku koja ih štiti od zime kaputići nisu potrebni, ali je zato potrebno redovno održavati dlaku češljanjem i četkanjem. Na taj način otklanjamo staru dlaku, masiramo kožu i time istovremeno poboljšavamo rast nove dlake. Posle svake šetnje psa treba dobro obrisati peškirom.

Foto: Pixabay.com

Nega šapa

Idilične prizore zime gde je sve oko nas belo možemo gledati nažalost još samo u filmovima. U gradovima se danas sve svodi na zaleđene ulice i travnjake prekrivene ledom i bljuzgom.

Posle svake šetnje posebnu pažnju obratite na šape koje bi trebalo dobro isprati od soli kojom su posipane ulice. Nakon pranja, šape dobro obrišite i osušite. Jastučiće na šapama i područje između prstiju namažite vazelinom ili nekom od zaštitnih krema koje se mogu naći u pet šopovima.

Ako vaš ljubimac živi u dvorištu...

Ako vaš ljubimac živi u dvorištu pas i spava u kućici ili boksu obavezno morate proveriti da li je izolacija dobra.Nemojte preterivati u veličini kućice. Što je kućica veća to se teže zagreva, pa veličina mora biti proporcionalna veličini psa jer će pas sopstevenom toplinom lakše zagrijati manji prostor. Pod u kućici mora uvek biti suv. Redovno proveravajte ima li vaš pas sveže vode. Pokušajte izbeći metalne posudice za hranu i vodu jer metal, kad se ohladi, postaje ljepljiv. Psi koji većinu vremena provode napoljutroše više energije na održavanje telesne temperature, pa im u skladu sa vremenskim prilikama treba povećati obroke i davati im kvalitetnu i kaloričniju hranu.

#Hladnoća

#Pas

#Sneg

'