AKTUELNO

Ima li istine u tome da će, ako je stomak nizak, žena roditi devojčicu, a ako je viši, da će roditi dečaka?

Čim neka žena saopšti da je trudna, uvek se nađe neko u okolini ko će da "procenjuje" njen stomak i na osnovu toga nagađa da li će roditi devojčicu ili dečaka.

Dok jedni nagađaju da ako je stomak "širok" i beba nisko, a trudnica se goji oko celog stomaka, rodiće devojčicu, a ako je stomak visoko i zaobličen je ka napred, rodiće dečaka, babica Amand Bjud kaže da to nikada nije dokazano.

- Nikada nisu urađena istraživanja koja bi potvrdila ovu teoriju - kaže ona.

Takođe, ima i onih koji nagađaju kog će pola biti beba na osnovu ukupnog izgleda trudnice – kakva joj je kosa, da li blista... ali ni to nije potkrepljeno naučnim dokazima.

Babica ističe da su takva predviđanja čista nagađanja, i da izgled stomaka trudnice zavisi od drugih stvari.

- Svako telo je jedinstveno, kao i otisak prsta - kaže ona.

Na primer, materica je u obliku kruške prilikom prvog porođaja, ali nakon toga više ima oblik jabuke, što može da utiče i na izgled stomaka.

Tonus i simetrija abdominalnih i mišića materica, kao i ligamenata, takođe utiču na oblik materice. Zato žene koje su već rađale uglavnom imaju veći stomak u ranijim mesecima trudnoće.

Foto: Pixabay.com

Drugi faktori, poput toga koliko ste fit i kakav vam je mišićni tonus, mogu da utiču na izgled i veličinu stomaka. Babica objašnjava da žene koje imaju veći tonus stomačnih mišića imaju manji stomak u trudnoći.

I visina može da ima ulogu. Niže trudnice najčešće bebu nose nisko i stomak je veći, dok se kod visokih žena stomak kasnije primećuje jer imaju "više prostora" u stomaku za bebu.

Pored toga, i pozicija bebe utiče na izgled stomaka. Ukoliko je beba u horizontalnom položaju, stomak će izgledati drugačije nego kada je u vertikalnom. Ako je okrenuta glavom nadole, stomak će izgledati manje.

Naravno, i to koliko se trudnica ugoji utiče na izgled stomaka, a ulogu u tome imaju i genetika, pa čak i starost trudnice.

#Beba

#Porodica

#Stomak

'