AKTUELNO

Razgovarati o s*ksu predstavlja osetljivu temu, ali definitivno može učiniti vezu kvalitetnijom.

Znamo da su muškarci u većem procentu inicijatori zavođenja i započinjanja seksualnog odnosa. Međutim, javljaju se I situacije kada recimo niste zainteresovani za seks večeras. Kako da to kažete svojoj partnerki? Komuniciranje o seksualnoj želji je ključno za zadovoljavajući seksualni život, ali to može predstavljati jednu od najtežih stvari za parove, posebno za jači pol.

Foto: Unsplash/Pixabay

Istraživanja pokazuju da odbijanje partnera zainteresovanog za seks ili priča o tome šta vam se sviđa u seksu, a šta ne, može biti pravi izazov za muškarca (1). Takav blizak razgovor zahteva i otkrivanje veoma privatnih aspekata sebe, što nekada može biti neprijatno. Ovi razgovori mogu takođe izazvati neprijatne emocije, kao što su stid ili tuga, i mogu dovesti do konflikta sa partnerom (2).

U jednom istraživanju (3) praćen je određen broj parova u periodu od godinu dana. Oni parovi koji su konstruktivno razgovarali među sobom bili su više zadovoljavni svojim seksualnim odnosima, i generalno srećniji. Dakle, iako razgovori o seksu mogu biti teški za započinjanje i diskusiju, njihovo dejstvo može biti zaista lekovito za vašu vezu.

Foto: Unsplash

Istraživanje je takođe pokazalo da muškarci koji su sigurni u svoju vezu lakše komuniciraju o intimnim temama. Strah od odbijanja ili povrede partnera veoma vas često sprečavaju da otvoreno kažete da vam se, recimo, neke stvari u spavaćoj sobi ne sviđaju, da želite da probate nešto novo, ili ste nezadovoljni učestalošću i kvalitetom vaših seksualnih odnosa. Zabrinutost zbog reakcije vaše partnerke takođe može otežati nameru da budete direktni i otvoreni u svojim zahtevima. U nedostatku informacija, skloni smo da pretpostvaljamo o uzroku ponašanja partnera, i uglavnom tražimo krivca, što samo pogoršava situaciju.

Foto: Pixabay.com

Ponekad se pitate: zar naši partneri ne bi trebali intuitivno da znaju šta želite? Ako vas vole, reči su suvišne. Jedno istraživanje dinamike ljubavnih odnosa (4) je pokazalo da nerealna uverenja poput ovog mogu biti posebno štetna za vaš ljubavni i seksualni život. Naučite da prepoznate svoje želje I da ih saopštite partneru. Pričajte sa njim. Pitajte ga da li je zadovoljan, šta želi, da li bi nešto menjao? Otvorenost i razgovor su daleko efikasnij način da dobijete ono što želite, nego da se bezuspešno nadate se da će on/ona uvek pročitati vaše misli.

Foto: Pixabay.com

Možda se i vi brinete da će razgovor uništiti magiju ili misteriju koju imate. Važno je izabrati pravi trenutak za potezanje osetljivih pitanja. Uradite to kada oboje imate vremena i energije za ovakav razgovor. Razgovor tokom seksa možda ometa i ruši magiju trenutka. Neverbalna komunikacija, kao što je pomeranje ruke, usporavanje ili ubrzavanje pokreta, je suptilnije od verbalne komunikacije. Ovakva komunikacija neće biti pretnja vašoj partnerki, i neće ometati uživanje u vašem senzualnom kontaktu. Neke verbalizacije se takođe mogu činiti neistinite. Bezobrazne priče (dirty talk) mogu biti odličan uvod u vašu seksualnu igru.

Foto: Pixabay.com

(1) MacNeil & Biers, 2009; McNeil, Rehman, & Fallis, 2018; Rehman i dr., 2011. (2) Metts & Cupach, 1989. (3) Roanne D. Millman i Jennifer C. Pink su Ph.D., University Simon Fraser, Department of Psychology (4) Metts & Cupach, 1990; Stackert & Bursick, 2003

Ponekad možda zaista nemate vremena za vašu intimnost, npr. kada partner inicira seks kada ste u gužvi, ili vam vreme nikako ne odgovara. Ovo može zahtevati trenutnu povratnu informaciju, i šta da radite? Istraživanje sugeriše da bi komunikacija između vas i partnerke, što se tiče vašeg užitka ili nezadovoljstva tokom seksualnih aktivnosti, mogla biti najbolja strategija.

Ako ne želite seks u datom trenutku, recite to partneru. Budite sasvim otvoreni i iskreni, bez zadrške. Čak i saopštavanje istine da vam nije do seksa može vas dodatno zbližiti na drugi način sa partnerkom. Stvaranje intimnosti kroz razmenu misli i osećanja o seksu, može vas na kraju dovesti istinski bliže seksualnom odnosu kojim ćete biti oboje zadovoljni.

Foto: Pixabay.com

Ako želite još saveta kako da poboljšate vaš seksualni život i libido, i rešite mnoge probleme na ovom polju, pročitajte o tome više OVDE.

Autor: Pink.rs

#Seks

'