AKTUELNO

Iako je poznato da neku hranu možete da jedete roka označenog na ambalaži, ovo su namirnice za koje to ni slučajno ne važi.

Svakom se ponekad desi da proba neku pokvarenu namirnicu, ali na sreću na vreme odustane. Međutim, postoji hrana koja ne sme ni da se lizne ako joj je istekao rok trajanja.

Postoji četiri roka trajanja koji se mogu naći na nekom proizvodu, a to su:

- rok do kojeg se proizvod mora prodati (koriste ga proizvođači i prodavci),

- rok do kojeg se proizvod mora upotrebiti (koriste ga prodavci i potrošači),

- rok do kojeg ni bilo najbolje upotrebiti proizvod (koriste ga potrošači),

- rok zatvarnja mogućnosti upotrebe (koriste ga proizvođači).

Kada smo ovo razjasnili, trebalo bi napomenuti da nijedan od ovih datuma ne precizira da li je hrana posle određenog datuma pokvarena ili ne.

Ipak, postoji devet namirnica koje ni slučajno ne bi trebalo da jedete posle naznačenog datuma na pakovanju.

Klice lucerke

Klice lucerke su veoma zdrave, ali je jako važno da ih upotrebite neposredno po kupovini, jer su pravi magnet za bakterije. One čak mogu da sadrže više mikroba nego zeleno povrće, pogotovo ako ih držite van frižidera. Ukoliko ih ipak pojedete, rizikujete da dobijete jače trovanje i da morate na bolničko lečenje.

Mesni delikatesi

Mesni delikatesi mogu da budu zaraženi ešerihijom koli i listerijom čak i kada se misli da su sveži. A o onima kojima je istekao rk trajanja ne bi trebalo ni govoriti. Ako pojedete pokvaren delikates može direktno ćete zaraziti probavni trakt newkom od ovih bakterija, a lečenje istih je teško, jer su uporne i vraćaju se posle tretmana antibioticima. Kada narušite sluzokožu creva, jako je teško ponovo je oporaviti.

Mešano povrće

Iako je za mešano povrće poznato da je najbezbednija hrana, ni nju ne smete koristiti posle roka naznačenog na pakovanju. Dovoljno je da unesete malo pokvarenog povrća i vaš organizam će odreagovati jednako kao i na neke opasne bakterije. Prete vam povraćanje i dijareja, a zatim i gubitak težine.

Jaja

Iako su puna proteina, jaja mogu da budu jako opasna namirnica. Poznato je da ovaj proizvod pogoduje množenju bakterije salmonele i da ta ista bakterija može da se ubije samo na visokoj temperaturi. Neki stručnjaci čak tvrde da ne postoji mogućnost da se salmonela odstrani, ukoliko se već razvila u jajetu. U svakom slučaju, ne bi trebalo ovaj proizvod koristiti posle datuma naznačenog na pakovanju da ne bi došlo do teškog trovanja organizma.

Ostrige

Sve morske plodove bi trebalo upotrebiti do vremena koje je naznačeno na pakovanju, odnosno pripremiti ih. Nakon termičke obrade, konkretno ostrige mogu da stoje i do nekoliko dana u frižideru. Ipak, ono na šta bi trebalo da obratite pažnju kada ih otvorite je njihov miris i sluz. Ako se sluz rasteže, onda je najbolje ne upotrebljavati takve ostrige, jer mogu biti bakterijski kontaminirane.

Foto: Tanjug

Škampi

I ovaj proizvod je "lepak" za bakterije. Zbog toga je jako važno da ga upotrebite neposredno posle kupovine, jer tako ne rizikujete bolesti koje možete dobiti bakterijskom infekcijom koju dobijate preko hrane. Škampi se ne razlikuju mnogo od ostriga i možete po njihovoj sluzi shvatiti da li su možda pokvareni.

Sirovo mleveno meso

Ešerihija koli je čest stanovnik proizvoda od mesa, pa bi posebno trebalo povesti računa o ovakvim namirnicama. Čak i u dovoljno obrađenom mesu se može naći ova opasna bakterija, koja se teško leči i može prilično da iscrpi organizam. Zato, budite obazrivi i iskoristite mleveno meso pre isteka roka.

Sveže bobičavo voće Ovo voće privlači veliku količinu ciklospora, a njih sigurno želite da izbegnete, jer one dovode do gadnih mučnina, dijareja, groznice i visoke temperature. Ako se otrujete bobičavim voćem, moraćete mnogo toga da učinite kako biste oporavili svoj organizam, a to nije ni malo lako.

Meki sirevi

Meki sirevi kao što je brie, francuski sir, su dobra podloga za veliki broj mikroba, jer su po prirodi vlažniji od čvrstih sireva. U ovakve proizvode se pored bakterija gnezde i razmnožaveju i gljive. Neophodno je da proverite svežinu ovih sireva pre upotrebe, jer ako dođe do trovanja organizma, lečenje je isključivo bolničko, jakim antibioticima, infuzijom, pa u krajnjoj liniji i trensfuzijom krvi.

#Hrana

#Rok

#Sir

#kuvar

'