AKTUELNO

Saznajte kako da zaštitite vašeg ljubimca za vreme praznika.

Svake godine iznova ista priča: koliko god da se radujemo praznicima, vlasnici pasa znaju koliko za njihovog ljubimca ovaj period može biti stresan. Vatrometi i petarde znaju zadati velike muke našim krznenim drugarima. I nije samo „Žući“ teško kada krene da se slavi, zna Žuća da je svim njegovim prijateljima teško, i da su uplašeni. Zato će vam Žuća reći kako se to njegov vlasnik i on pripremaju za ovaj period.

Da li se i tvoj pas plaši kada krenu da pucaju petarde i vatromet? Nije sam! Plašim se i ja. Iako je vama ljudima vatromet zabavan i uzbudljiv za nas pse je obično suprotno. Vatromet i petarde za nas predstavljaju neočekivanu i glasnu buku, mi ne znamo kad će da pukne i kad će da bljesne, a sve to izaziva veliki stres i anksioznost kod nas.

Vatrometi su glasni i kada eksplodiraju, taj zvuk pokreće odredjene centre nervnom sistemu zbog kojeg osećamo strah. Da, jako se plašimo i ako pobegnemo kada se vatromet završi, znajte da je to zbog našeg prirodnog instinkta, pokušavamo da preživimo. Buka koju stvaraju petarde i vatromet nije buka koju često čujemo i koju smo ranije čuli. Ne razumemo odakle dolazi i zato je naš prvi instinkt da pronađemo zaštitu daleko od te glasne buke.

Zato, sada sa vama želim da podelim sve savete i trikove kojima se služi moj vlasnik kako bih ostao smiren u ovakvim situacijama.

Foto: Promo

NAPRAVITE BEZBEDNO OKRUŽENJE

Šta ovo znači? To znači da moj vlasnik ostavi otvorenu kućicu u kojoj volim da provodim vreme i u njoj mi ostavi moje igračke koje volim da žvaćem. Kada čujem buku volim da pobegnem na mesto gde se osećam sigurno, a to je moja kućica i mesto za zaklon. I da, nemojte nas vezivati u tim trenucima, ako smo uspaničeni znamo jako da vučemo lanac, a nikako nije prijatno ako nam je on oko vrata. Ako imate ljubimca koji je u stanu i nema posebnu kućicu, dobra ideja je da od neke kutije napravite jedno sigurno mesto za skrivanje. Sve što vam je potrebno jeste kutija, jastuče i neka stara prostirka koju ćete prebaciti preko kutije kad vaš ljubimac uđe unutra da ima osećaj da se u potpunosti sakrio i da je tu siguran.

ŠTA AKO STE NEGDE NAPOLJU

Ako ste u šetnji sa svojim psom baš u tom trenutku kada počne vatromet ili kada se začuje glasna buka petardi, dobro bi bilo da kod sebe imate neku poslasticu. Moj vlasnik uvek ima nešto slasno i što volim u svom džepu. Ova poslastica može da nam odvrati pažnju od buke i malo da nas smiri. Takođe, ako nemašte poslasticu i omiljena igračka može da posluži. Ako ni jedno od ta dva ne pomogne, možete pokušati da zagrlite svog ljubimca ili da ga podignete. Na taj način se osećamo sigurnije. Budite oprezni jer tada znamo biti u velikoj panici.

AKO PANIČIMO MI NEMOJTE I VI

Znam, znam, znam, paničimo, lajemo i pravimo frku i kako sad još i vi u celoj toj situaciji da budete mirni? Znamo da nas volite i da vam je žao kad nas vidite takve, ali nama bi značilo da u ovim situacijama bar vi budete smireni, jedino tako možete da nam pomognete. Ako osetimo da ste i vi nervozni to će samo još gori uticaj imati na nas.

Foto: Promo

AKO ZNATE DA ĆE BITI BUČNO – NAHRANITE NAS

Ovo je jako važno. Pre nego što počne vatromet važno je da nas nahranite, nekada nas buka toliko uznemiri da smo kasnije previše anksiozni da bismo nešto pojeli. Takođe napunite nam činije vodom. Kada smo nervozni postajemo i žedni.

AKO STE U STANU OVO JE VAŽNO

Poželjno je da zatvorite vrata i prozore. Pored toga, navucite zavese i spustite roletne ako već možete, to će nas zaštititi od iznenadnih bljeskova i svetla, a i buka će biti manja. Takođe, nemojte ostavljati predmete na podu ili blizu mene koje mogu da polomim. Ukoliko se uplašimo ne možemo da vam obećamo da nećemo početi da trčimo po stanu. Važno je da se niko ne povredi, a i da sačuvamo sve u kući.

AV AV OBRATI PAŽNJU NA MAGNEZIJUM!

Nisam ni ja znao dok mi ga moj vlasnik nije dao. On kaže da mu je veterinar ispričao,kako je Magnezijum poznat antistresni mineral. Jeste li znali to? I kaže još da Magnezijum igra ključnu ulogu u zdravlju pasa i neophodan je za preko 300 životnih funkcija. Objasnio mi je da kada sam uplašen, uznemiren, nervozan, uzbuđen ili agresivan- sagorevam magnezijum. 

Nedostatak ovog važnog minerala može dovesti do brojnih stanja uključujući povećanu osetljivost na buku, nervozu, razdražljivost, strah, grčeve, mentalnu depresiju, konfuziju, trzanje i nesanicu. Sve mi je tako objasnio i rekao mi je da mi magnezijum daje kroz probiotik koji ga sadrži.

Foto: Promo

Kaže da je dobar jer smanjuje stres, agresiju, nervozu i strah kod nas pasa. Pored toga stabilizuje nervni sistem, povećava mišićnu izdržljivost i energiju, sprečava grčeve, umor i iscrpljenost.

Ja dobijam Vetbion, jer je on probiotik sa Magnezijumom, a ima i dobre probiotske kulture koje sinergistički pozitivno deluju. Moj najbolji vlasnik na svetu meni daje probiotik sa Magnezijumom najmanje tri dana pre Nove Godine tj. tri dana pre od očekivanog stresa.

Nadam se da će vam neki od ovih saveta poslužiti, jer su meni i mom vlasniku pomogli. Ukoliko ne pomaže baš ništa, onda bi bilo najbolje da posetite veterinara i sa njim da se posavetujete kako da što lakše prebrodite ovaj period.

Još samo želim da vam kažem u kakvoj god se situaciji našli sa nama, znajte da ljubavi nikad dosta. A i nešto da gricnemo nam neće smetati. Av, av, srećne praznike vam želi Žuća!

Više o Vetbionu i vašim ljubimcima pročitajte više OVDE.

#Pas

#Porodica

#petarde

'