AKTUELNO

Činjenica koju možda niste znali je da vam jedan mineral može pomoći u vezi nesanice - reč je o magnezijumu.

Verovatno ste se zapitali tokom mnogih besanih noći- “zašto mi se ne spava, šta je to što mi nedostaje da bih najzad utonuo u miran san”? Možda ste probali i da ukinete sebi uveče dodatne šoljice kafe, ali i dalje ne možete da zaspite. Činjenica koju možda niste znali je da vam jedan mineral može pomoći u vezi nesanice - reč je o magnezijumu.

Ovaj mineral ima širok spektar efekata u ljudskom organizmu i utiče na neke od metaboličkih procesa koji regulišu spavanje. Magnezijum predstavlja jedan od najčešćih mineralnih materija na Zemlji, neophodan je za ljudsko zdravlje i učestvuje u preko 600 biohemijskih procesa u organizmu. Doprinosi između ostalog, pravilnom funkcionisanju mozga, srca, mišića i kostiju. Osim toga, magnezijum može pomoći u rešavanju problema sa nesanicom.

Foto: Pixabay.com

Da biste utonuli u san, vaše telo i mozak treba da se opuste. Na hemijskom nivou magnezijum pomaže u ovom procesu aktiviranjem parasimpatičnog nervnog sistema, koji je odgovoran da vas smiri i opusti. Prvo, magnezijum reguliše normalan rad neurotransmitera, koji šalju signale kroz nervni sistem i mozak, a zatim i rad hormona melatonina, koji je odgovoran za ciklus spavanja u vašem telu.

Drugo, ovaj mineral se vezuje za receptore gama-aminobutirne kiseline (GABA), neurotransmitera koji je odgovoran za umirenje nervne aktivnosti. Pomažući smirenju nervnog sistema, magnezijum može pomoći da pripremite svoje telo i um za spavanje, kao i u regulaciji vašeg kvaliteta sna.

Foto: Pixabay.com

Ako nemate dovoljno magnezijuma u vašem sistemu može doći do poremećaja spavanja i nesanice.
Određene grupe ljudi imaju veći rizik od nedostatka magnezijuma, uključujući osobe sa bolestima organa za varenje, dijabetesom, alkoholizmom i starije osobe.

U studiji “Efekat suplementacije magnezijuma kod primarne nesanice starijih ljudi” (2012), starijim odraslim osobama je, u dve grupe, davano 500 mg magnezijuma ili placebo preparata. Na kraju ispitivanja, grupa koja je uzimala magnezijum imala je bolji kvalitet spavanja. Ova grupa je takođe pokazala viši nivo renina i melatonina od placebo grupe. Renin i melatonin su hormoni koji pomažu u regulisanju sna.

Magnezijum blokira molekule koji izazivaju “uzbuđenje za nervne ćelije”, i na taj način utiče na smirenje nervnog sistema. Takođe se u praksi pokazalo da magnezijum pomaže u ublažavanju simptoma anksioznosti i depresije, koji mogu imati negativan uticaj na spavanje. Naročito tokom nedostatka magnezijuma u organizmu se često javljaju anksioznost, depresija i mentalna konfuzija. Ako je vaša nesanica povezana sa ovim poremećajima raspoloženja, onda magnezijum može da vam pomogne.

Ako imate problema sa spavanjem, prvo razmislite o promeni načina života, kao što je smanjivanje kofeina, tj. kafe ili nekih vrsta čaja, uspostavljanje redovnog vremena za spavanje i izbegavanje gledanja tv programa pre spavanja.

Foto: Pixabay.com

Pošto je jasno da nedostatak magnezijuma može narušiti sna, dobar prvi korak je osigurati da dobijate adekvatne količine magnezijuma iz ishrane. Magnezijum možete dobiti iz namirnica kao što su zeleno povrće, orasi, žitarice, meso, riba i voće.

Nedostatak magnezijuma je često neophodno nadoknaditi i suplementima. Preporučeni dnevni unos magnezijuma iznosi 310-360 mg magnezijuma za odrasle žene i 400-420 mg za odrasle muškarce.

Magnezijum Marine Mineral sa vitaminom B6 u kapsulama predstavlja jedinstveni mineralno vitaminski kompleks, koji sadrži prečišćeni prirodni ekstrakt magnezijuma obogaćen vitaminom B6.

Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj formuli, Magnezijum Marine Mineral uspešno smanjuje umor i iscrpljenost, reguliše normalnu funkciju nervnog i imunog sistema, hormonske aktivnosti, metabolizam stvaranja energije.

O magnezijumu i ostalim vitaminima i mineralima pročitajte više OVDE.

Autor: Pink.rs

#Spavanje

'