AKTUELNO

Saznajte kako da predupredite moguće komplikacije u vezi vašeg kardiovaskularnog sistema za vreme zimskih meseci.

Prehlade i virusi kojima smo svi izloženi tokom jesenjih i zimskih meseci mogu biti neugodnost za bilo koga ko je prinuđen da provede vreme na otvorenom. Međutim, naročito za većinu ljudi koji su pod visokim rizikom od srčanih oboljenja, kao i onih koji su već dijagnostikovani kao srčani bolesnici, hladnije vreme može prouzokovati mnoge komplikacije.

Statistika pokazuje da zimski meseci predstavljaju visoko rizično vreme za srčane bolesnike. Više vremena provodimo u zatvorenom prostoru, manje vežbamo i jedemo malo više, neki i znatno više od dozvoljenog. Sve ovo utiče na povećavanje krvnog pritiska, holesterola i kilograma u zimskim mesecima, u poređenju sa ostatkom godine – ovo je klasičan sezonski recept za oboljenja srca. Međutim, postoje koraci koje možete preduzeti da biste smanjili rizik, i zaštitili zdravlje srca i tokom hladnijeg vremena.

Kako hladnije temperature utiču na naše telo i cirkulaciju? Hladnoća dovodi do skupljanja, sužavanja krvnih sudova, u cilju štednje toplote. Zbog smanjenog promera krvnog suda povećava se pritisak.

Foto: Pixabay.com

To takođe znači slabiji dotok kiseonika do srca, koje radi pojačano kako bi ostatak tela bio zagrejan. Tako se povećava i rizik od potencijalnog srčanog udara.

Kako smanjiti rizik od srčanih oboljenja tokom hladnijeg vremena?

Imajući u vidu dodatno opterećenje vašeg srca tokom zime, setite se da ne biste trebali pristupati intenzivno svakodnevnim aktivnostima ili vežbama, kao što biste inače radili. Tokom noći se stabilizujete i primirite i želite da uđete aktivno u novi dan, ali ne preterujte. Dajte sebi nekoliko dodatnih minuta da ustanete iz kreveta i počnete sa svojim uobičajenim jutarnjim aktivnostima ili laganom vežbom.

Kardiolozi preporučuju srčanim bolesnicima i osobama pod visokim rizikom od srčanih oboljenja da smanje trajanje i intenzitet treninga ili aktivnosti ujutru. Ako imate neke neodložne aktivnosti, učinite to i obavezno napravite pauzu. Dajte svojoj telesnoj temperaturi neko vreme da se prilagodi i dostigne optimalnu vrednost. Tokom pauze izbegavajte svoju omiljenu toplu šoljicu kafe uz cigaretu, jer kofein i nikotin u kombinaciji mogu znatno pogoršati stanje zdravlja srca. Umesto toga može vas zagrejati topli kakao.

Foto: Pixabay.com

Praznici, sajmovi i ostala okupljanja za vreme zimskog perioda znače da obično jedemo, pijemo i uživamo više, ali sve to stvara dodatni pritisak na naš kardiovaskularni sistem. Ovi porodični i finansijski stresori zimske sezone takođe povećavaju rizik od depresije i anksioznosti, i ugrožavaju zdravlje našeg srca.

Kako biste smanjili rizik od srčanog udara za vreme zimskih meseci, i zaštitili zdravlje vašeg srca, ispratite sledeće savete:

• Nastavite sa redovnom vežbom i aktivnostima, ali sa smanjenim trajanjem i intenzitetom.• U redu je da se prepustite praznicima i odmoru, ali pokušajte da zdravi i hranljivi obroci preovlađuju nad uobičajenom slavskom kaloričnom trpezom.
• Ne preterujte svake večeri i vikenda sa zabavama i događajima, kako biste smanjili stres.
• Gledajte da zadržite normalan raspored spavanja - idite u krevet i budite se otprilike u isto vreme.
• Ostani hidrirani, pijte dosta vode, limunade i biljnih čajeva bez šećera
• Izbegavajte kontakt sa ljudima koji su bolesni, i nastojite da održavate higijenu ruku jer se mnoge bolesti prenose prljavim rukama.
• Primite potrebne vakcine, posebno vakcinu protiv sezonskog gripa.
• Konsultujte se sa vašim lekarom o bilo kakvim dodatnim koracima koje možete preduzeti ako imate visok krvni pritisak, visok holesterol ili drugi faktor rizika od srčanih bolesti.

Foto: Pixabay.com

Ako imate dijagnostikovano srčano oboljenje ili ste pod visokim rizikom od nastanka istog, kardiolozi preporučuju CARDIOvitamin®, potpuno prirodan preparat koji sadrži optimalnu kombinaciju vitamina koji deluju na smanjenje homocisteina u krvi, i tako čuva krvne sudove od oštećenja.

CARDIOvitamin® se posebno preporučuje uz antiagregacionu terapiju (acetilsalicilna kiselina), jer zajedničkim delovanjem daje optimalno antiagregaciono dejstvo i čuva zdravlje vašeg srca i krvnih sudova.

Da vaše srca kuca zdravo… pobrinuće se CARDIOvitamin®!

Više o svemu ovome pročitajte na sledećoj adresi: https://www.cardiovitamin.com/

#Zdravlje

#srce

'