AKTUELNO

Šafran iz Kozanija smatra se jednim od najboljih na svetu zahvaljujući izvrsnom kvalitetu.

Na poljima Carsampe, južno od Kozanija sve do jezera Polifitos zahvaljujući blagoj klimi, polja proizvode najbolji organski šafran na svetu, koji čak ima i PDO sertifikat.

Šafran se na ovim rajskim poljima uzgaja poslednjih 500 godina, a sve je počelo kada su trgovci iz Kozanija započeli uspešne poslove po centralnoj Evropi znajući vrednost svog proizvoda.

Šafran se takođe uzgaja u Španiji, Maroku i centralnoazijskim zemljama, ali ovaj iz Kozanija smatra se najkvalitetnijim.

Foto: Pixabay.com

Zanimljivo je da uzgajanje šafrana nije posebno zahtevno. Najteži deo posla odvija se tokom 20 do 30 dana, sredinom oktobra. Biljka se sadi pre leta, a na poljima se neće videti ništa što će ukazivati na postojanje dragocene biljke do rane jeseni zajedno sa prvim hladnijim povetarcem u kombinaciji sa suncem.

Ipak, najlepši deo je kada ljubičasto cveće procveta i učini polja magičnim purpurnim tepihom. Nama raj za oči, a za uzgajivače znak da se odmah mora početi sa skupljanjem, u suprotnom će cvet šafrana uvenuti.

Kako se šafran koristi u kuvanju?

Prilično se praktično koristi u kuvanju. Možete ga dodavati u hranu na bazi paradajza, tako da ćete imati ukus i miris, ali ne i boju. S druge strane, bele namirnice će dobiti narandžasti odsjaj kad se spoje sa šafranom.

Najbolje je rezance šafrana ostaviti u posudi sa vodom od sata do tri sata pre nego što ih upotrebite kako bi oslobodili boju i miris.

Ako se koristi u testu, onda se preporučuje da šafran prenoći u vodi. Što je voda toplija to će šafran pre ispustiti svoju boju i aromu.

Uvek pazite na količinu. Na pola kilograma pirinča dovoljna je četvrtina grama ako volite šafran u naznakama. Ako želite malo jače, dodajte i pola grama.

#Cveće

#Grčka

#Putovanja

'