AKTUELNO

Vagina predstavlja polni organ žene, a iako ljudi uglavnom misle kako znaju sve o vagini, to baš i nije tako.

Kroz vaginalni kanal prolazi beba prilikom porođaja, vagina je ključni organ za seksualno zadovoljstvo kod žena, ona sama sebe čisti, ali ipak mnoge žene ne znaju dovoljno o sopstvenim genitalijama. Ovo su samo nekoliko neverovatnih činjenica o vagini koje verovatno niste znali.

Dužina vagine

Vaginalni kanal je prirodno dubok 3-4 cm, ali se može povećati do 200 odsto u toku seksa. Tačnije, šire se gornje dve trećine vagine, maternica se povlači prema gore i stvara se veći prostor u vagini.

Možda niste rođeni s himenom

Iako određeni broj žena čuva svoju nevinost za prvu bračnu noć, važno je istaknuti kako postoje žene koje se rađaju bez himena. Devičnjak ili himen je nakupina tkiva u samom otvoru vagine, a njegov izgled može biti različit. No, važno je istaći kako himen mogu oštetiti i tampon i određene vežbe, kao i vožnja bicikla.

Manji klitoris znači i manju šansu za orgazam, nažalost

Veličina je važna kada je reč o seksu, ali i kada govorimo o ženskom telu. Stručnjaci su merili 30 ženskih klitorisa, a od deset žena koje su prijavile poteškoće u postizanju orgazma, sve su imale klitorise koji su bili dosta manji i od otvora vagine.

Vulvodinija

"Depresija" vagine medicinski se naziva vulvodinija. Ovo stanje izaziva osećaj žarenja u bikini zoni, a ponekad stvara i bol uprkos tome što nema znakova infekcije.

Suva i bolna vagina

Vaginalna atrofija se dešava kada vaginalni zidovi postaju tanki i suvi, izazivajući svrab i osećaj žarenja. Iako ovo stanje može zahvatiti žene svih starosnih grupa, češće pogađa žene u menopauzi zbog manjeg stvaranja ženskog polnog hormona estrogena.

Prolaps vagine

Uterovaginalni prolaps je stanje u kojem dolazi do toga da vagina i maternica potpuno izađu iz prirodnog ležišta. Iako ovo zvuči potpuno strašno i bolno, nije fatalno.

#Vagina

#Zdravlje

#Žena

'