AKTUELNO

Verovali ili ne, žene stavljaju maskaru već 4 hiljade godina unazad.

Mnoge žene se osećaju nekompletno kada ne stave maskaru pa je ona sastavni deo svakodnevne rutine šminkanja.

Ipak, ako ste navikle da svakog dana stavljate maskaru na trepavice možda bi trebalo ovu naviku da proredite jer doktori upozoravaju da ona može da nanese više štete nego koristi.

Mnoge žene su priznale kako nisu ni znale da maskara ima rok trajanja.

Doktorka Aleksis Granit, dermatolog, otkrila je da konstantno nošenje maskare može da izazove infekcije pa čak i gubitak trepavica.

- Najvažnije je da skidate maskaru pre spavanja. Svaka šminka koja se ne skine s lica ima potencijal da uđe u pore, izazove iritaciju, infekciju ili upalu.

- Bilo koji kozmetički proizvod koji stavljate oko oka može da dospe u samo oko kroz nekoliko minuta. Maskare nekih proizvođača sadrže vlakna koja mogu da dospeju u oko i načine iritaciju, ističe dermatolog.

- U maskari mogu da se nasele bakterije koje prirodno žive na vašoj koži, a nedavna studija pokazala je da više od 30 odsto bočica ove šminke ima bakterije u sebi nakon samo tri meseca primene. Kontaminaciju može da uveća i deljenje maskare sa drugima, upozorava ona.

Obratite pažnju na preporuku oko vremenskog perioda korišćenja maskare koji je obično 3 do 6 meseci i označeno je sa 3M i 6M.

#maskara

'