AKTUELNO

Vratili ste se s letovanja i još sređujete utiske. Ali pogled na suva, zadebljala i ispucala stopala koja su ostavila trag u vrelom pesku na plaži ili na asfaltu, opominje vas da je vreme da im povratite mekoću, glatkoću i sjaj.

Bilo da ste uživali na egzotičnoj destinaciji iz snova, sa prijateljicama "hvatali" boju na gradskoj plaži ili bazenu, ne zaboravite da leto još traje. Dakle, samouvereno koračajte u omiljenim sandalama, preplanulih nogu i negovanih stopala.

Najjednostavnije je da odete kod pedikira i prepustite se veštim rukama stručnjaka. Ali evo nekoliko saveta kako da na prirodan način sami pomognete svojim stopalima. Savetuje se da što češće radite piling i hidrataciju peta, prvih mesec dana posle letovanja poželjno bi bilo da to činite bar dvaput nedeljno. Ne oduzima mnogo vremena, ne košta previše i efikasno je.

Piling sa jabukovim sirćetom

Potopite noge u kupku od mlake vode i nekoliko kašika jabukovog sirćeta (ima jako antibakterijsko dejstvo, skida izumrle ćelije sa kože i daje mekoću). Posle pola sata blago isturpijajte najsuvlje delove stopala. Operite zatim noge kako bi se otklonio miris sirćeta, nanasite hidrantnu kremu na stopala i blago ih izmasirajte zbog bolje cirkulacije. Ujutru će vam pete biti mekane i nežne.

Foto: Pixabay.com

Metoda sa limunom

Problem grubih i zadebljalih stopala može biti rešen uz pomoć limuna, što može biti bolje od bilo koje kreme. Prepolovite ga, iscedite, a zatim u koru stavite pete, obujte čarape i ostavite da deluje najmanje pola sata (može i duže). Kada skinete čarape videćete da je koža meka. Višak mrtvih ćelija odstranite lagano pomoću kamena za pete ili turpije. Zatim na stopala nanesite kremu ili ulje za negu tela.

Kafa i ulje

Talog kafe je takođe odlično sredstvo za hidrataciju kože na petama. Pomešajte 50 g soca od kafe sa kašičicom bilo kog ulja, uradite piling kružnim pokretima, otprilike desetak minuta, a zatim isperite stopala toplom vodom. Ovaj tretman se preporučuje jednom nedeljnom.

Glicerin i alkohol

Pomešajte glicerin i alkohol u odnosu 1:1. Utrljavajte mešavinu na grubu kožu ujutru i uveče i posle nekoliko dana videćete neverovatan efekat. Vaše pete biće roze boje, a nokti sjajni. Ovo sredstvo je jeftinije i delotvornije od drugih preparata i možete da ga koristite za negu laktova, grube i ispucale kože na rukama...

#Lepota

#Stopala

'