AKTUELNO

Izgled i promene na licu nisu uvek posledica dešavanja samo u koži i njenog lošeg tretmana. Često kriju i odgovore o opštem zdravlju, što oku stručnjaka ne bi trebalo da promakne

Evo na koje probleme ukazuju promene na koži:

Ispucale usne

Ispucale usne, pogotovo u uglovima, mogu da se jave zbog nedostatka vitamina iz grupe B.

Ako je i jezik sa naslagama, onda je gotovo sigurno da organizmu ovi vitamini nedostaju.

Vitamini B kompleksa bore se protiv upala, a njihov nedostatak se najčešće ispoljava kod vegetarijanaca i osoba koje sa jelovnika izostavljaju mleko i mlečne proizvode, jaja i ribu.

Za one koji izbegavaju namirnice životinjskog porekla, grašak i spanać su riznice vitamina B grupe.

Žute mrlje

Žute mrlje oko usana, očiju i nosa mogu da upozoravaju na visok holesterol, što se može proveriti ako se nekoliko dana iz ishrane izostavi masna hrana.

Ako se ne dogodi poboljšanje, poseta lekaru je neophodna.

Akne

Akne na bradi se ispoljavaju zbog hormonske osetljivosti u danima menstruacije. Međutim, ako su prisutne stalno, treba posetiti ginekologa, jer mogu da ukazuju i na sindrom policističnih jajnika.

Kapilari

Ispucali kapilari nastaju, uglavnom, zbog kontinuiranog konzumiranja alkohola. Preterivanje sa cigaretama i ljutom hranom takođe može da izazove ove nepovratne posledice.

Da bi se problem rešio, na alkohol i cigarete treba zaboraviti, a ljuto svesti na razumnu meru. Jer, kapilari, kada se jednom pojave, više se ne povlače.

Fleke

Tamni kolutovi ili fleke po vratu obično se javljaju kao posledica preteranog konzumiranja šećera i slatke hrane. Ove fleke mogu da budu i prvi signal povećanog rizika za nastanak dijabetesa tipa 2. Poseta lekaru je obavezna, kao i smanjenje uživanja u slatkom.

#lice

'