Svako godišnje doba ima svoje prednosti i mane i može uticati na izgled i kvalitet kože i kose.
Oštećeni vrhovi i suvoća kose nisu vezani samo za suv vazduh tokom zime, niti samo za dejstvo sunca i soli tokom leta, pa je kosu neophodno održavati tokom cele godine.
Jedan od sastojaka koji suvoj i beživotnoj kosi može vratiti stari sjaj, verovatno već imate u svojoj kuhinji. Reč je o bananama, egzotičnom voću koje volimo da jedemo u svako doba dana, odlične su u smutijima, kolačima, voćnim salatama, ovsenim pahuljicama, pa čak i pečene na gril tiganju.
Banane su izuzetno bogate hranljivim materijama kao što je kalijum, važan nutrijent za snagu mišića, zdravlje srca i pravilnu funkciju nerava.
Nedostatak kalijuma u telu prouzrokuje umor i slabost, trzaje mišića i grčeve, probleme sa srcem, probleme sa varenjem i otežano disanje. Preporučena dnevna količina kalijuma za odrasle je 4700 mg dnevno ili 4,7 grama.
Banane takođe sadrže silicijum, mineral koji pomaže telu da sintetiše kolagen i čini kosu jačom i gušću. Ovo voće takođe ima antimikrobna svojstva koja mogu da izleče ljuskavo i suvo vlasište.
Prednosti maske za kosu od banane
Istraživanja nutritivnih i hemijskih svojstava banana pokazuju da se one mogu koristiti za razna stanja kose, kao što su neželjeno kovrdžanje, perut i za stimulisanje rasta kose.
Cvet, list i plod banane vekovima se koriste u raznim kulturama za obnavljanje kose, posebno u slučaju peruti.
Simptomi peruti mogu biti uzrokovani iritacijom, suvoćom, kao i gljivičnim i bakterijskim patogenima.
Nanošenje maske od banane na kožu glave umiruje je (smanjuje suvoću) i oslobađa se onih mikroskopskih agenasa koji izazivaju simptome peruti.
Antioksidansi u bananama mogu i da ojačaju kožu glave i kosu i smanje oksidativni stres – glavni uzrok lomljive kose koja izgleda ostarela.
Kosa tako vremenom postaje gušća, otpornija i duža.
Maske od banane – recepti
Najbolji način da iskoristite prednosti banane u nezi kose je da je koristite sirovu i na veoma jednostavan način.
Najpopularnija maska je maska od banane i sirovih jaja. Jedno istraživanje je pokazalo da protein u jajima ubrzava rast kose.
1. Maska za kosu od banane i jaja
Sastojci:
1 ili 2 zrele banane (ili više, u zavisnosti od dužine vaše kose)
1 jaje
Postupak:
Banane izgnječite viljuškom i pomešajte ih sa jajetom.
Da biste dobili ujednačenu teksturu, sastojke možete mešati u blenderu.
Nanesite smešu na kosu i posebnu pažnju obratite na kožu glave i vrhove. Ostavite masku na kosi 10 do 15 minuta, a zatim dobro isperite mlakom vodom.
Operite kosu blagim šamponom i nastavite sa uobičajenom negom.
2. Maska od banane i meda
Med je bogat antioksidansima koji regenerišu kožu glave i leče kožu, a u kombinaciji sa bananom je prava regenerativna bomba za kosu.
Sastojci:
1-2 zrele banane
pola do 1 kašika meda (u zavisnosti od dužine kose)
Postupak:
Bananu izgnječite viljuškom ili je stavite u blender. Dodajte med i dobro mešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Nanesite masku na kosu četkom da budete što precizniji i dobro umasirajte masku u kožu glave.
Ostavite da deluje 10 do 15 minuta i dobro isperite mlakom vodom. Po potrebi nekoliko puta kako bi se med potpuno otopio.
3. Maska od banane i jogurta
Jogurt sadrži veliku količinu mlečne kiseline, koja sprečava oštećenje kose i dubinski je hrani.
Sastojci:
1-2 banane
2 kašike gustog jogurta
1 kašika meda
Postupak:
Bananu izgnječite viljuškom, stavite u blender i dodajte med i jogurt. Ako je previše gusto, dodajte malo vode.
Nanesite masku na kosu i kožu glave i ostavite da deluje 15 minuta. Kosu možete umotati u kapu za tuširanje ili plastičnu kesu da maska ne kaplje.
Nakon tretmana kosu dobro isperite mlakom vodom.
4. Super-jaka maska od banane
Ako želite brze rezultate, pomešajte bananu sa sastojcima visoke vrednosti od kojih su neki već pomenuti.
Sastojci:
1-2 zrele banane
pola zrelog avokada
pola kašike maslinovog ulja
pola kašike kokosovog ulja
pola kašike meda
1 jaje
Postupak:
Pomešajte sve sastojke, nanesite masku na kosu i ostavite da deluje 20 minuta. Obavezno dobro isperite kosu, operite šamponom i nastavite sa negom.
Autor: Aleksandra Aras