AKTUELNO

Mladolike pripadnice nežnijeg pola imaju veće izglede da uđu u duboku starost, u odnosu na dame istih godina koje izgledaju starije i imaju više bora.

Ovo tvrde baltimorski naučnici sa Univerziteta Džon Hopkins, nakon obavljenog istraživanja u kome su tražili razloge za sporije i brže starenje. Analizirajući izgled bora, kožu lica i zdravstveno stanja ispitanica prosečne starosti oko 63. godine, ustanovili su da žene koje su manje sklone kardiovaskularnim bolestima izgledaju barem dve godine mlađe u odnosu na vršnjakinje podložne navedenim oboljenjima.

“Zaključili smo da mladolike žene uglavnom nemaju problema sa visokim krvnim pritiskom, zbog čega su otpornije na kardiovaskularne bolesti i mogućnost da dožive srčani udar. Osim toga, prvi put je pronađena veza između niskog krvnog pritiska i mladalačkog izgleda, što u dobroj meri zavisi od zdravog načina života. Zdrav način života bi, stoga, trebalo da postane imperativ svake odrasle osobe, posebno zbog visokog krvnog pritiska poznatog kao “tihi ubica”, jer ne daje vidljive simptome, zahvaljujući kojima bi moglo da se blagovremeno reaguje”, istakao je dr Dejvid Grin, član istraživačkog tima.

Autor: Aleksandra Aras