AKTUELNO

Beli čaršavi, peškiri, košulje, krpe… Svi ovi predmeti već posle nekoliko pranja izgube onu lepu snežno belu boju kakvu su imale kad su nove. Na tržištu postoji mnogo hemijskih proizvoda za izbeljivanje, ali ako ste jedan od onih koji preferiraju prirodne proizvode, onda je ovo pravi savet za vas.

Da biste vratili originalnu bovu, dozvoljeno vam je – jedan limun. Naime, sok od limuna je odličan izbeljivač, ali u isto vreme ne postoji rizik od preteranog izbeljivanja i oštećenja tkanine, do kojih može doći kada koristite hemijska sredstva za izbeljivanje.

Postupak je sledeći: Na šporetu zagrejati tri i po litra vode dok ne provri. Zatim u to sipajte pola čaše sveže ceđenog limunovog soka. Promešati i staviti odeću u rastvor da odstoji u rastvoru najmanje sat vremena, a najviše preko noći ako je u pitanju ozbiljan slučaj.

Kada izvadite odeću, ne prosipajte vodu sa limunom. Sipajte ga direktno u bubanj mašine za pranje veša i operite kao i obično.

Inače, poznato je da ako ostavite odeću da se suši na suncu, ona izbledi. Čini se da je Sunce zapravo najbolji prirodni izbeljivač koji čak može pomoći u izbeljivanju raznih mrlja. Naime, jaki sunčevi ultraljubičasti zraci razbijaju hemijske veze u mrljama pa one ili izblede ili potpuno nestanu, prenosi Jutarnji.

Autor: