AKTUELNO

Ako pokušavate brže puštati kosu, boriti se protiv stanjivanja kose ili popraviti pramenove, stručnjaci kažu da je konzumiranje hrane za rast kose jedna od najboljih stvari koje možete učiniti.

Uravnotežena, dobro zaokružena, hranjiva prehrana ključna je za zdravlje i rast vaše kose. Proteini su esencijalna skupina namirnica za kosu, budući da se kosa sastoji od proteina koji se nazivaju keratin, a aminokiseline poput L-cisteina i L-lizeina su također neophodne, jer su građevni blokovi proteina.

To je takođe razlog zašto ograničavanje vašeg prehrambenog unosa može imati negativne posledice na vašu kosu. Znamo da nedostatak hranjivih sastojaka doprinosi gubitku kose. Strogo restriktivne dijete su u najvećem riziku da doprinesu jer postoji veća verovatnoća da će im nedostajati potpuna ravnoteža nutrijenata potrebnih za podržavanje rasta kose.

Šta bi trebalo da jedete da biste podstakli rast i snagu kose?

Dobro uravnotežena prehrana za zdravlje kose trebalo bi da bude uključena, ali nije ograničena samo na vitamin D , vitamin C, folat (vitamin B12), riboflavin (vitamin B2), biotin, gvožđe, cink, selen, antioksidanse te omega-3 i omega-6 masnih kiselina i uključuju dovoljnu količinu makronutrijenata poput proteina i zdravih masnoća.

Telo koje je hranjeno nizom vitamina, minerala, antioksidansa i masnih kiselina imaće zdravu kosu. Ishrana bogata šarenim voćem, povrćem, biljnim mastima i žitaricama od celog zrna promeniće vaše zdravlje na mnogo načina, uključujući i to da će vaša kosa biti bujna.

Najbolja hrana za rast kose:

Nemasno meso i perad

Grašak i sočivo

Lisnato povrće

Avokado

Orašasti plodovi

Losos

Jaja

Žitarice

Citrusno voće

Mleko, sir i jogurt

Paprika

Autor: