AKTUELNO

Stručnjaci ističu da bi bez izuzetaka novu odeću ipak trebalo da prvo operemo, a onda da je nosimo. Ali u slučaju polovne odeće nije dovoljno samo pranje.

“Potpuno nova odeća može da sadrži određene potencijalne iritanse, poput sintetičkih boja ili čak konzervansa kako bi odeća bila bez bora tokom isporuke. Ako sadrže alergene koji izazivaju osetljivost na vašoj koži, ove hemikalije naći će se na vašoj koži, a onda mogu da dovedu do onoga što se zove kontaktni dermatitis”, kaže dermatolog Azadeha Širazija, prenosi Mind Body Green.

Iako odeća u second hand šopovima prolazi čitav ciklus pranja pre nego što se pusti u prodaju, usled probanja, dugog stajanja u radnji, potrebno je i nju oprati.

Ali feng šui majstori ističu da se na njoj zadržava i energija prethodnog vlasnika. Da biste se oslobodili ove energije potrebno je da u vodu za pranje ili pretpranje dodate nekoliko kašika morske soli. So sadrži kristale koji upijaju energiju. Drugi način da se rešite nagomilane energije jeste da odeću ostavite na sunce. Sunčeva svetlost izjednačava se sa jang energijom koja potiskuje lošu i ustajalu vibraciju.

Foto: Pixabay.com

Zanimljivo je da, sudeći prema nekim feng šui principima, polovne stvari i one koje su već prethodno bile nečije ne moraju uvek nositi negativnu energiju.

Recimo, stari nameštaj smatra se boljim u tom pogledu od novog. Smatra se da je potrebno nekoliko godina da bi izvetrile sve hemikalije koje se koriste u proizvodnji različitih vrsta nameštaja.

Pored toga, bitno je kakvu energiju u vama izazivaju ove stvari. Ako u vama bude tugu, uznemirenost ili neku drugu lošu emociju, nemojte ih zadržavati u svom domu.

Autor: