AKTUELNO

Iako je u pitanju nešto što svi radimo svakog dana, oblačenje je zapravo vrlo često jedan od najtežih jutarnjih zadataka. Da li postoji žena koja bar jednom nije ustala iz kreveta, stala pred (pun) garderober, gledala u njega 20 minuta i zaključila da nema šta da obuče?

Verovatno ne.

Ali, uz sledećih 10 saveta uspećete da izgradite svoj stil do savršenstva i uvek ćete znati šta da obučete!

1. Balans proporcija

Svaka žena želi da istakne deo tela na koji je ponosna - zategnute ruke, tanak struk... Ali, trik je da se fokusirate da kamuflažu onih delova kojima niste baš zadovoljni. Najbolja taktika je "obrnuti volumen" - ako imate "jak" gornji deo, obucite bluzu po meri, a dole široke pantalone.

- Izbegavajte bilo šta što vam je veliko na delovima gde ste krupniji, jer ćete izgledati deblje i neproporcionalno - savetuje dizajner Nikol Miler. Drugi dobar trik je "distrakcija".

- Ako vam je telo oblika kruške, nosite najjednostavnije crne pantalone, a pažnju usmerite na gornji deo pomoću lepih detalja, poput zanimljive ešarpe - kaže modni ekspert Luiz Ro.

2. Trendove nosite u skladu s godinama

Neki trendovi su definitivno samo za mlade ljude. Na primer, popularne krop-top bluzice u kombinaciji sa dubokim pantalonama odlično će izneti zategnute devojke, ali ako koža "curi" između kraja majice i početka pantalona, to ne deluje nimalo privlačno.

- Radije nosite bluzu koja pokriva svu kožu i upašite je u duboku suknju ili pantalone. Efekat je isti, ali izgled mnogo bolji - kaže dizajner Rebeka Minkof. Vratimo se na staru dobru izjavu Koko Šanel: Ništa jednu ženu ne čini starijom nego očajni pokušaji da izgleda mlado!

Foto: Unsplash.com

3. Pravi grudnjak čini da izgledate mršavije

Grudi su presudan faktor za to kako će vam stajati bluza. Ako nosite grudnjak koji je baš po vašoj meri, nigde neće "kipeti", ni sa strane, ni ispod ruku, ni iz dekoltea. Evo i saveta kako da izaberete pravi grudnjak - ako ima prostora da uvučete dva prsta ispod lastiša i još uvek vam stoji odlično, to je savršen brushalter za vas.

4. Ne uklapajte previše

Usudite se da spojite više boja umesto da se slepo držite zastarelog pravila o uklapanju istih nijansi. Igrajte se i sa teksturom i desenom odeće i modnih dodataka.

- Pogledajte u točak sa bojama. Boje koje su jedna preko puta druge savršeno se slažu - objašnjava Minkof.

5. Oprezno sa pokazivanjem kože

Prvo i osnovno, ne sme sve da bude "na izvol'te". Na primer, ako imate dubok šlic, dekolte neka bude zatvoren. Gole noge i gole ruke u isto vreme takođe nisu sjajna ideja.

6. Uložite u neprolazne komade

Kad jednom date veći novac za modne klasike, poput crnog blejzera, bele i crne košulje i slično, bićete mirni godinama. Pod većim novcem mislimo da je odlična investicija potrošiti na dobar materijal i kvalitetan rad, a ne na marku. Osim toga, ovi komadi nose se bukvalno uz sve, i sa njima ćete uvek imati šta da obučete.

Foto: Unsplash.com

7. Razvijte svoj zaštitni znak

Pronađite nekoliko kombinacija koje vam savršeno stoje, a pritom govore i o vašoj ličnosti, pa se potrudite da ih unapredite i osmislite nekoliko varijacija tih odevnih kombinacija. Tako ćete razviti sopstveni, prepoznatljiv stil.

8. Svako treba da ima klasičnu belu košulju

Čisto bela košulja klasičnog kroja bez ikakvih dodataka i ukrasa najbolji je komad koji možete da imate u ormaru. Ona je pravi modni kameleon - svaku kombinaciju čini elegantnijom, i ne postoji autfit u koji se ne uklapa.

9. Kako se mešaju printovi i deseni

Ovo deluje teško, ali zapravo samo treba da pratite jednostavna pravila. Prvo, držite se iste grupe boja i sličnih nijansi koje dominiraju na komadima odeće koje spajate. Nema veze što su deseni različiti, na primer, bela suknja sa crnim prugama i bela bluza sa crnim tufnicama fenomenalno izgledaju zajedno.

Ono što retko kada izgleda dobro jesu slični deseni. Na primer, pepito i karo desen previše su slični i u njima ćete izgledati previše šareno.

10. Nakit služi da naglasi lepotu lica, odeće...

Pravi par minđuša učiniće da vam čitavo lice izgleda lepše.

- Dugačke minđuše čine da lice izgleda mršavije, ukoliko imate okrugli oblik lica - kaže dizajner nakita Lizi Fotunato. Sa druge strane, duguljastom licz najbolje pristaju kratke minđuše. Ako želite da vam lice zrači i blista, birajte minđuše svetljijih boja poput bisera ili nakita boje slonovače.

Ako imate velike grudi, ogrlica treba da se završava 2,5 centimetra ili više iznad dekoltea. Sa druge strane, dugačke ogrlice na velikim grudima usmeriće pažnju isključivo na taj deo tela i izgledaće kao čist višak.

Autor: Z.L.