AKTUELNO

Leto je iza vas. Pored preplanulog tena, ostale su posledice u vidu isušene i umorne kože. Šta raditi kako bi ona povratila sjaj i mekoću? Evo rešenja.

Koža je naš najveći organ na telu i ona je često dobar pokazatelj stanja našeg organizma. A kada je gruba, zategnuta i ispucala gubi svoju sposobnost pravilnog funkcionisanja.

Isušena koža jedan je od glavnih problema koji pogađa ljude i povod je za preko 40% poseta dermatologu. Može se javiti bilo gde na telu, ali najčešće na šakama, stopalima, kolenima, laktovima i licu, jer su ta područja izloženija od drugih.

Ovakva koža može postati ekstremno zategnuta, ispucala, može se perutati i biti bolna. Kako rešiti ovaj problem, koji se obično javlja u jesen, posle dužih boravaka na suncu tokom letnjeg perioda.

Nega suve kože tela

Suva koža je posledica narušavanja barijerne funkcije kože, što dovodi do gubitka vlažnosti i sposobnosti vezivanja vode. Stoga, suvoj koži treba rutina nege koja ne izaziva dalje propadanje barijere i nadoknađuje nedostatak prirodnih vlažečih faktora.

Čišćenje

Preparat za čišćenje treba da bude dovoljno blag da ne ukloni prirodnu zaštitnu barijeru i za to preporučujemo uljane kupke. Dodatni prirodni vlažeći faktori, kao što je urea, takođe će pomoći u vraćanju ravnoteže vlažnosti kože.

Piling

Ovo se možda kosi sa idejom da treba da budete nežni prema koži, ali da bi se koža oporavila bitno je ukloniti izumrle ćelije, kako bi prodisala i oslobodila se tereta koji usporava proes regeneracije. Birajte blage pilinge i koristite ih po osećaju, onoliko koliko vam prijaju.

Autor: Z.L.