AKTUELNO

Sprečite bilo kakva oštećenja.

Lomljenje kose je pojava sa kojom se većina nas u nekom trenutku života suoči. Kada se pramen rascepi, mnogi od nas to doživljavaju kao pravi bauk.

Postoje neki proizvodi koji mogu pomoći ispucalim vrhovima i oštećenoj kosi, ali ih vrlo verovatno samo privremeno maskiraju. Zbog toga je prevencija u svakom, pa i u ovom slučaju ključ.

Lomljenje kose nije isto što i gubitak kose. Normalno je izgubiti oko 50-100 pramenova kose dnevno. Jedan od načina da utvrdite da li vam se kosa lomi je da proverite te otpale pramenove – da li su kraći od dužine vaše kose, imaju li izlizane vrhove, da li su suvi? Takođe, kovrdžava, gruba tekstura kose i ostarela kosa su podložniji lomljenju.

Foto: Pixabay.com

Pazite kako sušite kosu

Svako ko još suši kosu peškirom trljajući je između dve strane peškira, pravi veliku grešku. Kao alternativa poslužiće peškir od mikrovlakana ili čak pamučna majica kako biste sprečili lomljenje i kovrdžanje.

Isprobajte tretman sa rižinom vodom kako biste sprečili lomljenje kose

Rižina voda je puna hranljivih materija koje jačaju i obnavljaju kosu kao što su aminokiseline, folna kiselina i niacin.

Potrebni sastojci su:

1/2 šolje riže

2 šolje vode

½ šolje nekuvane riže dobro isperite vodom. Stavite rižu u posudu sa 2 šolje vode i potopite na 24 sata na sobnoj temperaturi. Procedite rižinu vodu, a zatim je prespite u bocu sa raspršivačem i držite u frižideru dok ne budete spremni za upotrebu.

Koristite šampon na pravi način

Ne samo da je ključno koristiti šampon bez sulfata koji nemaju grube sastojke, koji isušuju kosu, već je podjednako važno i kako ga koristite. Kada vam zatreba, šampon treba nanositi samo na kožu glave, a ne na celu dužinu kose. Količine šampona koje završe na vašim pramenovima dovoljni su da uklone bilo kakvu prljavštinu sa kose. Uopšteno govoreći, pronalaženje šampona koji ima hidratantne sastojke, za vašu kosu je ključno.

Autor: