AKTUELNO

Mnogi prave neku od ovih grešaka.

Ako želite da vaše omiljene farmerke traju što duže, morate da vodite račuina o nekoliko bitnih stvari.

Iako je teksas izdržljiv materijal, ukoliko ga ne održavamo na pravi način, brzo će početi da propada.

Šest stvari koje ne smete da radite sa farmerkama:

Stavljanje svega i svačega u džepove

Džepovi su predviđeni da u njih stavite nešto sitno, kao što su pare ili maramice. Ali, mnogi ih doživljavaju kao zamene za torbe pa u njih uguraju svašta – mobilne telefone, ključeve, karmine, cigarete, upaljače…

Na taj način, osim što će izgubiti oblik, džepovi će se na nekim mestima toliko izlizati da će se pojaviti rupe koje će postajati sve veće.

Prečesto pranje

Što farmerke više perete, one više blede i materijal postaje sve tanji i time skloniji pucanju, posebno na delovima koji su pod određenim “pritiskom” – na primer. na kolenima ili zadnjici.

Najbolje je da ih perete svake dve do tri nedelje, naravno ako nisu vidljivo prljave. Što se tiče mirisa, možete da ih osvežite i tako što ćete h nekoliko sati držati u zamrzivaču.

Previsoka temperatura pranja

Mnogi ljudi farmerke iskuvavaju što nikako nije dobro za njihovu dugovečnost. Visoka temperatura uništava strukturu vlakana i farmerke postaju sklonije pucanju, a i menjaju oblik.

Ako želite da dugo izgledaju kao nove, perite ih na nižoj temperaturi, a centrifuga neka bude sporija. Koristite deterdžent za obojene tkanine. Idealno bi bilo da ih perete na ruke.

Sušenje

Uzdržite se od stavljanja farmerki na sušilicu ili na direktno sunce. Visoka temperatura će ih uništavati, i strukturu materijala i boju. Bolje je da ih sušite polako na sobnoj temperaturi. Takođe, štipaljke stavljajte na gornji deo, nikako na nogavice.

Agresivno trljanje mrlja

To je velika greška, jer će na mestima trljanja, osim mrlje, nestati i boja. Umesto toga uklonite mrlje nežno – posebnim sredstvom ili mešavinom iz kućne radinosti. Na primer, masne mrlje pospite dečijim puderom i ostavite nekoliko sati da upije masnoću.

Ili, fleku lagano tapkajte mešavinom soli i vode. Kod masnoća, ali i ostalih mrlja, pomaže i deterdžent za sudove. Stavite ga malo, direktno na mrlju, lagano razmrljajte da uđe u tkaninu, ostavite desetak minuta i isperite.

Držanje na vešalici

Ukoliko želite da sačuvaju oblik, nakon pranja i sušenja ih preklopite i složite u ormar. Izbegavajte stavljanje na vešalicu jer će ih sopstvena težina u kombinaciji s gravitacijom rastegnuti, odnosno promeniti im oblik.

Autor: