AKTUELNO

Šta nikako ne smete da uradite posle odmora

Koliko je važno voditi računa o kosi tokom leta, ne treba ni posebno naglašavati.

Mešutim, takođe je bitno da izbegnete neku od velikih grešaka koje mnoge žene prave.

Poznato je da izlaganje suncu negativno utiče na stanje vlasi. Nakon boravka na moru, kosa najčešće izgleda oštećeno, “mrtvo” i oslabljeno. Zato nije iznenađenje što mnoge žene nakon mora hrle u frizerske salone i daju basnoslovne cifre na tretmane kako bi učinile sve što je u njihovoj moći da im kosa izgleda lepo i negovano, kao pre letovanja.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da neki tretmani mogu da predstavljaju velike greške.

– Ono što se nikako ne preporučuje posle boravka na moru i izlaganja suncu, jeste farbanje kose u drugu boju. Uvijanje ili ispravljanje kose takođe ne treba raditi neko vreme nakon letovanja. Činjenica je da svi ovi postupci utiču na vlas, njenu teksturu i samo pogoršavaju stanje. Neophodno je da se ovakvi tretmani odlože za najmanje mesec ili mesec i po dana – ističu doktori.

Vlasima oštećenim suncem i morem potrebna je odgovarajuća nega. Da biste to uradili, koristite neutralni šampon i perite kosu relativno često.

Osim toga, dobro je da koristite maske koje je regenerišu 3-4 puta nedeljno, sa intervalom od 10-14 dana. Zatim, skratite krajeve i, kada kosa poprimi odgovarajući oblik, već možete da je ofarbate u bilo koju drugu boju.

Ipak, pre nego što se bavite posledicama, razmislite o prevenciji. Da biste zaštitili kosu od sunca, preporuka je da nosite šešir. Stručnjaci kažu i da savet, a koji se u poslednje vreme četo nalazi na mrežama, da se pre pranja nanese regenerator na kosu, nije koristan i nema efekta.

Perite kosu kao i do sada.

Autor: