AKTUELNO

Nisu vam potrebni teški tretmani i preparati.

Stara narodna izreka: “Bolje sprečiti nego lečiti”, može da se primeni i na negu lepote.

Iako je koža u dvadesetim godinama uglavnom zdrava, jedra i zategnuta, neophodno je voditi o njoj računa i tada.

Svi pogrešni koraci koje napravite tada, odraziće se na vašem licu u tridesetim, četrdesetim i kasnijim godinama. Koža jednostavno pamti kako ste postupali prema njoj, a to se naročito tiče higijene, ishrane i načina života, generalno.

Kako biste sačuvali jedrost i sjaj mladalačke kože, neophodno je da već u dvadesetim godinama koristite neke blage preparate koji hrane i neguju kožu.

Prevencija je ključan korak kada se radi o mladolikom izgledu u kasnijim godinama, zato primenite makar neke od navedenih preparate.

1. Nežno sredstvo za čišćenje

Nežno sredstvo za čišćenje je u dvadesetim godinama mnogo pogodnije za vas od pilinga, koji ume da bude veoma grub, te da iritira kožu.

2. Vitamin C

Vitamin C ima neverovatno blagotvorno dejstvo na kožu, a osim što se unosi putem ishrane, može da se nanese i direktno na kožu, preko seruma. Serum sa vitaminom C je prepun antioksidansa i predstavlja odličan zaštitni sloj kože.

Iznenadiće vas, ali vitamin C je fantastično sredstvo za zaštitu lica od štetnog uticaja sunca, pa serum sa ovom materijom možete da koristite ispod kreme sa zaštitnim faktorom.

3. Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina predstavlja temelj hidrirane i blistave kože, jer u njoj održava optimalan nivo kolagena. Ona deluje kao nežno hidrirajuće sredstvo, a hlorheksidin koji se nalazi u njoj sprečava nastajanje bubuljica. Zadržava vodu u koži, pa pruža licu dugoročnu hidrataciju.

4. Retinol

Retinol izgrađuje kolagen, zbog čega je poželjan kada se radi o negovanju kože. Najbolje bi bilo da za početak izaberete blag proizvod i da ga koristite svako drugo veče. Kako bi ga koža bolje podnela, pomešajte ga sa hidratantnom kremom koju već koristite. U kasnim dvadesetim možete početi sa primenom retinola, kako bi se koža navikla na njegovu upotrebu u kasnijim godinama. Pre upotrebe se posavetujte sa dermatologom.

5. Krema za predeo oko očiju

Na predelu oko očiju se pojavljuju prvi znakovi starenja. Nega podočnjaka i kapaka je dobra navika, sa kojom možete da počnete već u dvadesetim godinama.

6. Krema sa zaštitnim faktorom

Postoje različiti preparati koji u sebi sadrže enzime koji štite vašu kožu od štetnog uticaja sunca. Ukoliko provodite mnogo vremena napolju i aktivni ste, trebalo bi da ponovo nanosite SPF svakih jedan do dva sata; ako ne provodite mnogo vremena na otvorenom, onda je dobro da se nanesete samo jednom ujutru.

Autor: