AKTUELNO

Profesionalni šminkeri ga nikako ne izostavljaju.

Iako sam naziv ovog preparata ukazuje na to da treba da vam bude na prvom mestu, mnoge žene ga preskaču, nesvesne njegove važnosti.

U pitanju je prajmer.

Prajmer je preparat kojim pripremate svoju kožu za šminku i koji služi za stvaranje dobre podloge za druge preparate koji treba da istaknu i obogate vašu lepotu. Pravila kažu da prajmer generalno može da se koristi na celom licu, ali da ga možete naneti i na pojedinačne delove lica, poput očnih kapaka.

Pre nego što počnete da koristite prajmer redovno, potrebno je da se informišete o tome koji tačno najbolje odgovara vašem tipu kože.

Ukoliko imate suvu kožu, potražite hidratantne prajmere za lice koji sadrže sastojke poput glicerina ili hijaluronske kiseline. Ovi sastojci održavaju kožu vlažnom i sprečavaju njeno sušenje i perutanje.

Osobama sa masnom kožom, preporučuju se oni prajmeri na čijem pakovanju možete pročitati reči poput “ulje” i “matirajući”. Prajmeri ​​za masnu kožu uglavnom se uglavnom sastoje od materija koje upijaju višak sebuma i ostavljaju za sobom puderast, mat izgled.

Postoje i prajmeri za korekciju boje, namenjeni osobama koje se bore sa crvenilom kože ili imaju hiperpigmentaciju.

Šminkeri se slažu da mnoge žene greše kada ne nanose prajmer na očne kapke. Takođe smatra se da senka za oči može da bude beskorisna bez prethodne upotebe prajmera.

Takođe, prajmer ne treba nanositi na kožu pre same podloge. Savetuje se da pomešate prajmer sa podlogom kako biste izgledali prirodnije. Uz to, vodite računa o količini. Mala količina je sasvim dovoljna, dok preterivanje može da stvori sasvim suprotan efekat.

Autor: