AKTUELNO

Trik za zdravlje kose koji je započeo u udaljenim brdima provincije Guangsi u Kini sada je u trendu na TikTok-u kao trik za rast kose. Jedna korisnica TikToka čak tvrdi da joj je kosa „porasla pet centimetara za mesec dana“.

Pratioci društvenih medija prave sopstvenu verziju drevnog recepta, koji je fermentisana pirinčana voda, koristeći nekoliko kašika pirinča i malo vode, a zatim kombinuju to dvoje u bočici sa raspršivačem. Čuvan u jeftinoj bočici sa raspršivačem, rastvor se zatim ostavlja da fermentira ili se koristi odmah, bilo kao maska za kosu ili za ispiranje nakon pranja.

Stanovnici sela Huanglo u Kini mogu se pohvaliti dugom kosom koja dostiže dužinu od 2,1 metar. Vekovima su tamošnje žene prale kosu pirinčanom vodom koja se koristila za kuvanje, omotavajući svoje pramenove oko glave kako bi upili smesu. Tajna se prenosila s generacije na generaciju jer su lokalne žene želele da nastave tradiciju održavanja duge kose zdravom i sjajnom.

Foto: Pexels

Kako se pravi pirinčana voda?

Monika je na TikTok-u objavila video sa receptom „Pravi način da napravite pirinčanu vodu za EKSTREMNI rast kose“. Ona preporučuje da jednu šolju pirinča stavite u čistu teglu i dodajte šolju vode, a zatim protresite dok ne postane mlečna. Zatim ostavite smesu na sobnoj temperaturi 24 sata.

Mlečna tečnost koja ostane nakon natapanja pirinča sadrži vitamin E za koji se kaže da pomaže u rastu kose i daje joj sjaj. Pokazala je svoj napredak na TikTok-u pokazujući kako joj kosa porasla sa 71 cm na 76 cm - nakon mesec dana korišćenja pirinčane vode.

Autor: Z.L.