AKTUELNO

Tuširanje po vrućem danu izgleda kao osvežavajuća ideja. Proveli ste dan napolju, vratite se kući u topao, zagušljiv prostor i odlučite da se rashladite pod tušem.

Nakon što ste izašli iz tuša i osušili se, dve sekunde kasnije i dalje ste potpuno mokri. Pitate se da li je to voda iz tuša ili znoj...

- U letnjim mesecima vidimo dosta ljudi sa problematičnim, prekomernim znojenjem. Ponekad je to povezano sa povišenom telesnom temperaturom usled vežbanja ili vrućeg okruženja, ali može biti i zbog drugih stanja - kaže dermatolog Aba Gulati.

Evo nekoliko saveta kako da izbegnete znojenje posle tuširanja:

Pre tuširanja

Obavezno sačekajte neko vreme nakon vežbanja ili hodanja. Ako idete pravo pod tuš, svom telu nećete dati vremena da se ohladi. Stručnjaci preporučuju da sačekate najmanje 30 minuta nakon vežbanja pre nego što skočite pod tuš. Uverite se da vam je koža potpuno suva pre pranja.

Za vreme tuširanja

Izbegavajte ekstremne temperature vode. Veoma hladan ili vruć tuš će ometati toplotne signale tela. Tuširanje toplom vodom učiniće vaše telo toplijim, ali tuširanje hladnom vodom takođe može biti loša ideja jer prevari telo da pomisli da je hladno i da ne treba da aktivira naš mehanizam za hlađenje - znoj.

Izlazak iz hladnog tuša i ulazak u toplu prostoriju dovešće do toga da se telo pokuša da se ohladi kako bi nadoknadilo dramatičnu promenu temperature, a to će zapravo izazvati znojenje. Dakle, umesto da se tuširate toplo ili hladno, pokušajte da se istušite mlakim ili malo hladnijim.

- Hladni tuševi su dobra strategija za pomoć kod problema sa znojenjem po vrućem vremenu - kaže Aba i preporučuje da se tuširate malo duže kako biste bili sigurni da će vam telesna temperatura opasti dovoljno da prestane da se znojite.

Foto: Pixabay.com

Kraj tuširanja

Sve je u tome da ide polako. Pred kraj tuširanja postepeno smanjite toplotu da biste ohladili telo. Iako ne bi trebalo da idete na niske temperature, polako smanjivanje toplote u intervalima od 10 sekundi će vam pomoći da smanjite telesnu temperaturu.

Provucite hladniju vodu kroz kosu da ohladite i glavu. Pod tušem Što se sušenja tiče, Aba objašnjava da snažno trljanje peškirima može da izazove trenje i povećanu telesnu toplotu, što pogoršava znojenje, ali može izazvati i preteranu suvoću i iritaciju kože. - Preporučujem da nežno tapšate kožu peškirom da je osušite ili uložite u ogrtač kako biste sprečili bilo kakvo trljanje - predlaže ona.

Aba objašnjava da dobra ventilacija kupatila takođe pomaže u kontroli temperature. Pravilna ventilacija može pomoći u smanjenju vlažnosti i sprečiti rast buđi u kupatilu.

Pokušajte da držite prozore otvorene što je duže moguće nakon tuširanja kako biste se oslobodili pare i kondenzacije iz tuša. Nakon što završite sa pranjem, najbolje je da odmah napustite kupatilo i obučete se u malo hladnijoj prostoriji, prenosi Miror.

- Ali ako i dalje imate problematično znojenje kada ne vežbate ili kada boravite u toploj prostoriji, možda imate stanje koje se zove hiperhidroza - kaže Aba, dodajući da se to može desiti iz nepoznatih razloga ili zbog nekih medicinskih uzroka. Trebalo bi da posetite lekara ako je povezano sa drugim simptomima kao što su palpitacije, vrtoglavica, bol u grudima ili gubitak težine.

Autor: Z.L.